• Roos Koole

Meerderheid Leusdenaren voelt zich gezond

LEUSDEN Ruim zeven op de tien inwoners van de gemeente Leusden zijn positief over hun gezondheid. In de gemeente Leusden beoordeelt 74,4 procent van de inwoners zijn of haar gezondheid als goed of zeer goed. Daarmee scoort de gemeente wel net onder het landelijke gemiddelde.

Wouter van Dijk

Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat het gezondheidsgevoel onder Nederlanders in kaart bracht, op basis van een eerder gehouden gezondheidsmonitor van de GGD's, het RIVM en het CBS. De onderzoekers vroegen ruim 400.000 Nederlanders hoe het in het algemeen met hun gezondheid is. Waar landelijk gemiddeld 24,5 procent antwoordde met 'zeer slecht', 'slecht' of 'gaat wel', bleek dat in Leusden 25,6 procent te zijn. 

GEZONDST Gemeenten waar inwoners zich het gezondst voelen, bevinden zich vooral in de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel. Op nummer één staat de gemeente Hardenberg, waar slechts 17,5 procent van de inwoners zijn of haar gezondheid beoordeelde met 'zeer slecht', 'slecht' of 'gaat wel'. Opvallend is dat relatief veel inwoners van gemeenten in Noord-Brabant en Limburg vinden dat ze niet gezond zijn.

OVERGEWICHT Wat in het onderzoek volgens het CBS een rol speelt is bijvoorbeeld overgewicht, maar ook opleidingsniveau, inkomen, leeftijd en herkomst. De onderzoekers corrigeerden de cijfers voor verschillen in bevolkingssamenstelling tussen gemeenten. Ook wogen ze mee hoeveel mensen met een langdurige ziekte of een beperking in een bepaalde gemeente wonen. In sommige gemeenten zijn dat er meer, bijvoorbeeld doordat daar zorginstellingen gevestigd zijn.