• Archief BDU Media

Meer licht op 't Jannendorp

ACHTERVELD Bewoners hebben gemeente Leusden gevraagd om meer licht op 't Jannendorp. Het weggetje is zo donker dat wandelaars niet of nauwelijks worden opgemerkt door auto's. Volgens de bewoners is een extra lantaarnpaal de oplossing.

Arnoud J Spaaij

Zo eenvoudig blijkt het niet te zijn. Anouk Steenkamp woont aan 't Jannendorp en heeft het initiatief genomen om bij de gemeente aan te kloppen. Ze ondervindt dagelijks de verkeersproblematiek op het smalle straatje dat de verbinding vormt voor Achterveld naar de Emelaarseweg. ,,Sinds het opnieuw geasfalteerd is, is het veel onveiliger", zegt Steenkamp, ,,maar ik wil het helemaal niet te kinderachtig maken. Sluipverkeer, scholieren op de fiets, wandelaars en aanwonenden moeten er allemaal gebruik van maken. Dat verandert wel eens, als de Hessenweg is afgesloten of zoals nu, nu er nieuw asfalt ligt sinds vorige zomer. Maar juist in het donker ondervinden we dat je als voetganger gewoon niet veilig bent."

DORPSRAAD Steenkamp nam daarom contact op met de dorpsraad en toen dat niet hielp rechtstreeks met de gemeente. ,,Van de dorpsraad moet ik nog steeds inhoudelijk iets horen. Ik ben al sinds oktober bezig. Ook bij de gemeente duurt het dus al veel te lang. Ik krijg het gevoel dat men denkt 'We gaan dit afschieten', eerst geen reactie, vervolgens moet ik medestanders vinden. Nou die heb ik. Al minstens 140 Achtervelders hebben aangegeven voor een extra lantaarnpaal te zijn. Dan komt er een afspraak met twee ambtenaren en een wethouder om kwart voor zeven 's morgens en wordt er doodleuk gezegd dat het nu eenmaal is zoals het is. Een zogenaamd overgangsgebied tussen donker en licht."

Steenkamp is boos en het zat om zich af te laten schepen. ,,Nu heeft de wethouder het weer bij de dorpsraad besproken; ik voel me sowieso niet vertegenwoordigd door die dorpsraad. Nou gaan ze weer kijken naar een alternatieve oplossing. Hoe moeilijk kan het zijn?"

NUANCE Wethouder Overweg reageert begripvol maar nuanceert de situatie: ,,Het klopt wat mevrouw Steenkamp zegt. Al kan ik niet veel zeggen over hoe een en ander is afgehandeld na het eerste contact. Ik ben met enkele ambtenaren onlangs inderdaad 's morgens bij haar geweest. De situatie is technisch niet op te lossen met een extra lantaarn. Volgens onze ambtenaren wordt het daar niet veiliger van. We hebben nu een onderzoek lopen naar een goede oplossing. Uiteindelijk moet het er wel veiliger op worden. En of dat met meerdere lantaarns moet of misschien door het verplaatsen van bestaande palen dat wil ik graag laten afhangen van het onderzoek. Rond 13 maart verwacht ik daar meer over te weten."

Het neemt de boosheid bij Steenkamp niet weg: ,,Ik denk niet dat ik iets moeilijks vraag. En met mij nog een lijst van 140 Achtervelders. Het bijzondere is, ze vragen erom, maar ze kijken niet eens naar zo'n lijstje."