Meer dan 150 mensen planten nieuw bos op Heerlijkheid Stoutenburg

STOUTENBURG Beschermers, vrienden en vrijwilligers van Utrechts Landschap trotseerden hagel, regen en kou om afgelopen zaterdag enkele duizenden bomen te planten op het landgoed in Stoutenburg. Hoewel zich in de vroege ochtend nog donkere wolken boven het terrein samenpakten, brak om 10.00 uur de zon door en kon jong en oud aan de slag om Winterlinden, Wintereiken, Kastanjes en diverse andere boomsoorten te planten.

Op het terrein van 3.5 hectare dat zich uitstrekt vanaf het landgoed Stoutenburg tot aan de Hessenweg wordt tegen het bestaande landgoedbos aan nieuw bos ontwikkeld. Deze nieuwe grond komt voort uit een compensatie die de gemeente Zeist moest invullen, vanwege de kap van een deel van het Zeisterbos van Utrechts Landschap. Aangezien de gemeente Zeist geen ruimte hiervoor had is dit naar de gemeente Leusden overgeheveld.

Op zaterdag 21 februari vond de publieksdag plaats, waarbij beschermers, vrienden, vrijwilligers en inwoners van Leusden en omliggende gemeenten uitgenodigd waren om dit nieuwe bos aan te planten. Meer dan 150 mensen gaven gehoor aan de oproep om diverse soorten bomen te komen planten. Om 10.00 uur werd door een aantal initiatiefnemers symbolisch de eerste boom geplant, onder het toeziend oog van boswachter Martijn Bergen. De vrijwilligers van Utrechts Landschap zorgden voor koffie, thee, warme chocolademelk en koek. Na het planten kon iedereen genieten op het terras bij het Koetshuis van erwtensoep en glühwein en zich warmen bij de vuurkorven.

Door de vorst en hevige regenval van de afgelopen dagen waren de plantgaten voor de beuken echter vol gelopen met regenwater. Hierdoor kon helaas de geplande beukenlaan niet worden geplant. Deze beuken moeten een 'Beschermerslaan' gaan vormen, waarmee Utrechts Landschap haar beschermers wil bedanken voor hun steun. Op korte termijn wordt een tweede plantdag georganiseerd, waarvoor de beschermers opnieuw zullen worden uitgenodigd.

Op Heerlijkheid Stoutenburg vinden door het jaar heen tal van activiteiten en wandelingen plaats. Ook voor kinderen is er een spannend educatief leer-, speel- en doepad, het Stoute Schoenenpad. Maar zelf meehelpen kan ook: er zijn diverse leuke en interessante vrijwilligersvacatures beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.utrechtslandschap.nl

Locatie: Heerlijkheid Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 4 in Stoutenburg (Leusden).