Masterclass Matthäus Passion snel volgeboekt

LEUSDEN Het is inmiddels traditie: in de aanloop naar Pasen opent het AFAS-theater de deuren om de schoonheid van Bachs Matthäus Passion te ontleden. De 'masterclass' was een week na aankondiging volgeboekt.

Anneke Verhoeven

Drijvende kracht achter de zogeheten 'Matthäus Passion Tour' - 19 maart een kennismaking in Leusden en 26 maart een bezoek aan de uitvoering in het Concertgebouw - is Herman Zondag, directeur customer operations bij het softwarebedrijf. Hij is een groot bewonderaar van Bach en diens meesterwerk, en heeft al menig collega aangestoken. De masterclass wordt ook dit jaar bijgewoond door 'nieuwelingen' en kenners.

RECIDIVIST Casper te Winkel bijvoorbeeld. Herman Zondag wist zijn enthousiasme op zijn jongere collega over te brengen en noemt hem 'een van mijn trouwste recidivisten.' Casper: ,,Zes jaar geleden - we waren samen naar de finale van het ABN AMRO tennistoernooi geweest - heeft het virus ook mij te pakken gekregen." Voor die tijd wist hij weinig tot niets van Bach. Maar, na een aantal masterclasses is hij een groot liefhebber geworden van de Matthäus. Zijn favoriete fragment: ,,De geseling. Daar werd Jezus het meest vernederd. Als gelovige voel ik juist daar de verbinding met Hem. Als ik de cd opzet, kan ik die passage met gemak een keer of zes achter elkaar beluisteren." Hij heeft zijn vader en broer ook al op het spoor van de grote meester gezet. ,,En mijn vriendin. Ze luistert nooit naar klassieke muziek, maar gaat nu mee naar de Matthäus."

ENTHOUSIASME Herman Zondag glimlacht: ,,Enthousiasme creëert enthousiasme. Bach begrijp je niet direct. Eigenlijk zou je elk jaar een stukje van de Matthäus moeten absorberen. En het mooiste zou zijn als je steeds 3 à 4 weken voor Pasen dit werk tot je laat doordringen." Het verbaast hem niet dat mensen de masterclass vaker willen volgen. Zelf leert hij ook steeds weer bij. De nieuwe inzichten en ervaringen - op basis van een boek, een concert of een reis naar Bachs geboortegrond - wil hij inpassen in zijn verhaal. ,,Ik hoef niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden. Wel heb ik afgelopen dagen alle sheets van de presentatie - meer dan 100 - nog eens doorgenomen. Doodvermoeiend, maar elke sheet moet kloppen."

UITVERKOCHT Hoe lang ga je door met zo'n masterclass? Zondag: ,,Ik denk niet dat het ooit gaat stoppen. De muziek van Bach stopt nooit. 'Ik zou de Messiah van Händel nog wel eens willen afpellen." Voorlopig heeft hij nog de handen vol aan Bach. In Leusden is de markt duidelijk nog niet verzadigd, getuige het feit dat het AFAS-theater tot de laatste stoel bezet zal zijn. Behalve de Matthäus Passion Tour organiseert Herman Zondag in de Stille Week een Bachreis, met onder meer een bezoek aan de Thomaskirche in Leipzig. Eveneens volgeboekt. Hij stelt mensen niet graag teleur en kan daarom een lichtpuntje melden: ,,Wie een mailtje stuurt naar herman@afas.nl, komt op de wachtlijst voor volgend jaar."