• Marie Voskuilen kreeg ook veel bloemen en presentjes.

    Arnoud J Spaaij

Marie Voskuilen geëerd met Annie de Beaufortspeld

Marie Voskuilen kwam voor een volslagen verrassing te staan. Met een list was ze naar de afscheidsreceptie van de burgemeester gelokt waar de Annie de Beaufortspeld werd uitgereikt. Daar hoorde ze plotseling haar naam tijdens de bekendmaking van de eervolle benoeming. Maar ook de aanwezigheid van bekenden en vooral haar familie was een complete verrassing voor haar. Een surprise party met een officiële status.

Arnoud J Spaaij

De Annie de Beaufortspeld is een exclusieve gemeentelijke erkenning die eens per jaar wordt toegekend. De onderscheiding is voor diegene die zich binnen Leusden verdienstelijk gemaakt heeft. Bedacht door burgemeester Vermeulen, die de prijs vernoemde naar de krachtige Leusdense vrouw Anna Aleida de Beaufort.

 

Voor een gesprek met Marie Voskuilen (68) heeft ze net voor de kerstdagen nog gelegenheid. De drukke vrijwilligster doet denken aan een kaboutervrouwtje van Rien Poortvliet: vriendelijk, gastvrij, gezellig en ondertussen blijkt ze een wijze en inzichtelijke visie te hebben die ze inzet ten dienste van educatie aan de jeugd en bij nog veel ander vrijwilligerswerk. Vrij snel gaat het gesprek over de motivatie om de Annie de Beaufortspeld aan Marie uit te reiken: ,,Ik hoorde een opsomming over mijn werkzaamheden voor Vallei Horstee en op boerderij Groot Zandbrink. Die was maar gedeeltelijk voor mij bestemd," nuanceert Marie, ,,want veel dingen die de burgemeester opnoemde worden door anderen gedaan." Maar daarmee doet Marie Voskuilen zichzelf te kort.

SAMENLEVING We sturen een beetje aan op haar rol in de Leusdense samenleving. Marie woonde en werkte met haar man Wim een groot deel van hun leven op hun boerderij in Stoutenburg. In die tijd was ze zeer actief in de schaduwfractie van het CDA, de ouderraad op school en bij ZijActief, het katholieke vrouwennetwerk waarin Marie in Leusden, onder andere samen met Evelien Blom, veel bereikte voor vrouwen in Leusden terwijl het dorp zich omvormde tot groeigemeente. ,,Daardoor kwam ik met heel veel aanverwante clubs in aanraking," vertelt Marie verder. ,,Als geïnteresseerde was ik al snel betrokken bij de overgang van het dorp van Hamersveld naar Leusden. Er waren bijbehorende problemen zoals misstanden bij het ophalen van vuilnis in het buitengebied." Marie voelde zich betrokken, maar in de politiek wilde ze niet: ,,Nee, daarvoor waren anderen als Piet Keizer en Hans Pekelharing op hun plek. En inmiddels is er heel veel anders voor in de plaats gekomen."

GROOT ZANDBRINK Het brengt het gesprek weer op de referenties die burgemeester Vermeulen deed naar de inzet van Marie voor Vallei Horstee. Daar is ze inmiddels zeven jaar bestuurslid. ,,Voordat ik met Wim 4,5 jaar geleden weer naar Achterveld verhuisde, waren we helemaal georiënteerd op Stoutenburg en Leusden. Ik wilde even pas op de plaats, maar op de boerderij organiseerde ik al kinderpartijtjes om kinderen in contact te brengen met het boerenleven, dieren en buitengebied. Eigenlijk heb ik dat overgebracht naar boerderij Groot Zandbrink." De geboren Achterveldse voelt zich verbonden met de boeren in de omgeving. Op Groot Zandbrink organiseert Marie nu boerenklassen. Middelbare scholieren kunnen in een heel divers programma meerdere dagen kennismaken met het boerenwerk en de landbouw. Zo'n 24 landbouwbedrijven in de omgeving werken daaraan mee. Ontzettend belangrijk vind Marie want de jeugd weet te weinig van het ontstaan van ons voedsel. Daarnaast heeft ze zich ook ingezet om een vergoeding voor dit educatieve programma voor de boeren voor elkaar te krijgen.

KINDEREN Voor kinderen op de basisschool organiseert Marie op boerderij Groot Zandbrink ´Jonge Dierenlessen´. ,,Je kan met een groep kinderen naar de Efteling gaan, maar ook naar Groot Zandbrink." Marie legt er mee uit hoe leuk kinderen het avontuur op de boerderij ervaren. We laten kleuters lammetjes aaien of kuikentjes vasthouden." Hoe intens die simpele dingen zijn legt ze uit: ,,We moeten dan vaak wel eerst vertellen dat poep niet vies is. En pootjes van kuikentjes doen niet pijn aan je handen maar kriebelen. Het blijkt dan hoe ver kinderen van de natuur afstaan. Sommigen durven zelfs geen dier te aaien." Het werk als bestuurslid voor Vallei Horstee blijkt nog zoveel complexer en veelomvattender te zijn. Naast allerlei kleine klusjes zoals bloemen plukken op de akkers van Groot Zandbrink voor het theehuis, contacten met de vele vrijwilligers, zo'n tachtig vaak zeer vakbekwame mensen op en rond het erf, de zorg om het inenten van de schapen tegen Q-koorts of het bij Groot Zandbrink geproduceerde voedsel brengen naar de voedselbank, heeft Marie ook nog tijd voor de kerstmarkt in Achterveld. Bij de speld hoort een bedrag van 2.500 euro, beschikbaar gesteld door Stichting De Boom. Het bedrag mag Marie Voskuilen besteden aan een goed doel. ,,Daar denk ik nog even over na," zegt ze. Begrijpelijk, met het vele vrijwilligerswerk weet ze waarschijnlijk veel goede bestemmingen.