• De columnist van de Leusder Krant, Marco Bosmans: nieuwsgiering en observerend. Mijmeringen, positief met een vleugje humor.

    Mariska Stehouwer

Marco Bosmans nieuwe columnist Leusder Krant

LEUSDEN De Leusder Krant is vanaf nu een columnist rijker, de Leusdense Marco Bosmans. Wekelijks zal hij de lezers met een vleugje humor een kijkje laten nemen bij gebeurtenissen die hem opvallen en hem aan het denken zetten. ,,Gewoon klein, herkenbaar en zeker met een knipoog."

Mariska Stehouwer

IK LEEF IN LEUSDEN Bosmans kwam als kleuter naar Leusden en zag in de weilanden de Hamershof gebouwd worden. ,,Speelden we cowboy boven de winkels in aanbouw, een geweldige tijd. Na basisschool De Groenhorst ging ik naar het Corderius. In de examenklas ontmoette ik Mirjam, het mooiste meisje van de klas. Zij vond mij de leukste jongen van de klas. Na eerst samenwonen in Amersfoort keerden we weer terug naar Leusden." Alles ademt Leusden; ,,Ik woon er, doe de boodschappen hier, loop er met onze hond, onze kinderen groeien hier op en we gaan hier naar de sportvereniging. Ik leef in Leusden."

ZORGACHTERGROND Bosmans stapte na de middelbare school niet direct het journalistiek vak in. De ziekenverzorging trok hem aan dus na een opleiding ging hij aan de slag in de Lisidunahof. ,,Na een aantal jaren vond ik de zorg niet meer zoals ik deze graag zag en keek ik verder om mij heen. Werken bij de radio trok mij wel en zo kwam ik eerst in Amersfoort terecht en daarna bij RTV Utrecht waar ik als nieuwslezer en -schrijver nog steeds actief ben. Bij de radio kreeg ik de mogelijkheid om aan de Media Academie mijn journalistieke ervaring te verbreden. Daar was een journalist van de Volkskrant die mijn schrijfstijl wel kon waarderen en mij aanmoedigde vooral door te gaan met schrijven."

Voor Bosmans is de cirkel weer rond als hij vanaf de zomer toch weer in de zorg gaat werken. ,,Gasthuis Leusden, een prachtig project, kwam voorbij. De 22 bewoners die daar vanaf de zomer komen te wonen, krijgen de zorg en aandacht zoals deze bedoeld is. Na gesprekken met het zorgechtpaar dat het Gasthuis Leusden gaat beheren, ga ik daar voor één dag in de week aan de slag."

MIJMERINGEN Schrijven blijft echter zijn grootste tijdverdrijf. Bosmans heeft een eigen tekstbureau en schrijft veel voor andere media. Op de vraag waarom Bosmans columns wil schrijven in de Leusder Krant is hij heel duidelijk. ,,Leusden is toch een geweldig dorp? Kijk om je heen. Het is te klein om stad genoemd te worden en te groot om dorp genoemd te worden. Net niks? Nee, juist van beide een beetje. Leusden is een actieve leuke gemeente met een mooi buitengebied. Zo'n plaats heeft een columnist nodig. Veel bewoners klagen graag, maar er is zoveel moois hier. Dát ga ik verwoorden. Zie het als mijmeringen; positief en met een vleugje humor. Na contact met de redactie heb ik eerst een aantal proefcolumns geschreven. Je moet kijken of de toon past bij de Leusder Krant." Nieuwsgierig, observerend, portretterend en beschouwend zijn karaktereigenschappen die bij Bosmans de boventoon voeren. Een goede combinatie voor een columnist.