• De Leusdense kunstenaar Hans Rombouts (rechts) met Wabe Bakker van de Dierenkliniek.

    Mariska Stehouwer

Magisch realisme bij Dierenkliniek

LEUSDEN In het nieuwe pand van Dierenkliniek Leusden was de lange gang tussen de onderzoekruimtes een jaar lang leeg. Sinds afgelopen vrijdag wordt deze gang nu gebruikt als expositieruimte voor schilderijen met elke drie maanden een wisseling van kunstenaar. De Leusdense kunstenaar Hans Rombouts presenteert als eerste zijn werken. Een variëteit in magisch realistisch werk.

Mariska Stehouwer

Eigenaar van de Dierenkliniek Leusden Wabe Bakker is trots op zijn nieuwe kliniek. ,,Graag wil ik onze kliniek en onze mogelijkheden aan anderen laten zien. Daarbij hadden we nog een lange lege gang. Wetend dat het voor kunstenaars lastig is om expositieruimte te vinden, hebben we bedacht dat we driemaandelijks de gang aanbieden als expositieruimte voor een Leusdense kunstenaar."

De dierenarts ontdekte het werk van Rombouts tijdens een huisbezoek. ,,Jaarlijks bezoek ik op uitnodiging van Jetty Smith, die mooie tekeningen maakt van dieren, de expositie van ELTA en in de loop der jaren leer je steeds beter kijken naar schilderijen. Thuis bij Hans hingen erg veel schilderijen en het waren geen posters maar origineel werk. Ik vond dat zo opvallend dat ik een balletje opgooide en toen bleek Hans de maker van al deze schilderijen te zijn."

Bakker is geen kunstkenner maar een kunstliefhebber zoals hij zelf aangeeft. ,,Ik geniet van het enthousiasme waarmee anderen met hun passie bezig zijn, daar zie je levensgeluk in zitten." De gang aanbieden als expositieruimte vindt Bakker ook niet meer dan logisch. ,,Eigenlijk zou dat op veel meer plekken in Leusden mogelijk moeten zijn."

Bijna dertig jaar was Rombouts docent tekenen aan het Corderius College in Amersfoort. Naast het lesgeven bleef hij schilderen en speelde hij contrabas in een jazz-formatie. Tijdens zijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag leerde hij de technieken van haver tot gort. ,,Tijdens zo'n opleiding word je vreselijk beïnvloed en het duurt jaren om je eigen weg te vinden."

Rombouts maakt onder andere magisch realistisch werk, waarbij verschillende werkelijkheden op een nieuwe manier bij elkaar worden gebracht, waardoor de kijker geïntrigeerd raakt. Inspiratie vindt de kunstenaar nog volop om zich heen. Hij gebruikt een eigen fotoarchief waar hij vaak een mooie afbeelding vindt. Het laatste schilderij is gebaseerd op het beeld van Nikè, godin van de overwinning volgens de Griekse mythologie. ,,Dan blijft dat beeld een tijd hangen in mijn hoofd en dan komt daar een andere vrouw bij die staat voor aantrekkelijkheid. Marilyn Monroe paste dan in het geheel en zo komt er een schilderij 'ode aan de vrouw' tot stand."

Bezoekers zijn welkom om de expositie te bekijken tijdens de openingstijden van de Dierenkliniek Leusden aan de Hamersveldseweg 74 . Meer informatie over Hans Rombouts en zijn werk is te vinden op www.hansrombouts.nl.