• Gezelligheid is troef in de Buurthuiskamer van DAVA in Achterveld.

    Hans Beijer

Na de gym samen aan de koffie

ACHTERVELD De in april 2019 geopende Buurthuiskamer van DAVA speelt een grote rol bij het verbinden van Achtervelders. Het dorp is al zeer goed georganiseerd door het bloeiende verenigingsleven. Met de komst van de Buurthuiskamer is er ook een centrale plek gecreëerd waar iedereen welkom is. Hieronder een impressie van zomaar een prachtige zonnige herfstochtend in Achterveld.

Hans Beijer

Een groep Achtervelders loopt van het gezondheidscentrum naar de Buurthuiskamer van DAVA. Na het gymmen op de donderdagochtend is het tijd voor koffie. De enkele rollatorgebruikers worden over het drempeltje geholpen en nadat de jassen zijn opgehangen en de rollators veilig geparkeerd staan, zoekt iedereen een plekje. Zoals wel vaker in Achterveld, zoeken de dames elkaar op en de heren ook. Uiteindelijk zijn er zo'n 20 gasten deze ochtend. Niet iedereen heeft meegedaan met gym in het gezondheidscentrum, een aantal gasten is op eigen gelegenheid gekomen. Ook zijn er gasten gebracht via Automaatje, een ander initiatief van DAVA.

GESPREKSSTOF GENOEG De gastvrouwen schenken koffie, de koektrommel gaat rond en de gesprekken komen direct op gang. De laatste nieuwtjes over verhuizingen en geboortes komen aan bod en ook het vorderen van de werkzaamheden aan de Hessenweg houdt de gemoederen bezig. Vervolgens gaat het gesprek wat meer de diepte in. De mogelijkheid van verkiezingen in Engeland als gevolg van de Brexit-onderhandelingen, wordt uitvoerig besproken. Het is duidelijk dat de belangstelling van de gasten veel verder reikt dan de grenzen van Achterveld.

VERBINDING LEGGEN Sommige Achtervelders komen twee keer per week koffiedrinken in de Buurthuiskamer, dinsdag en donderdag. De één komt vroeg en is na een uurtje weer weg, de ander neemt alle tijd en praat met deze en gene bij onder het genot van meerdere kopjes koffie.

De gastvrouwen schenken koffie en thee maar - nog belangrijker - houden in de gaten of alle gasten een fijne ochtend hebben. Ze maken zelf een praatje of nodigen mensen uit om op een ander plekje te zitten, waardoor ze het gesprek wat beter kunnen volgen. Ook stellen ze nieuwe gasten even voor en leggen de onderlinge verbinding. Deze manier van werken maakt de Buurthuiskamer een gezellige en welkome plek voor alle Achtervelders.

Er wordt enthousiast verteld over de kinderen, die zich alle negen in Achterveld (!) hebben gevestigd met hun gezinnen en hoe veel plezier dat brengt. Een ander vertelt over zijn levensreis die hem eerst van Amsterdam naar Bussum en nu nog niet zo lang geleden naar Stoutenburg heeft gebracht. Allemaal mensen met heel verschillende achtergronden en levensloop, die uiteindelijk allemaal behoefte hebben aan een ontspannen gesprek in een warme, gemoedelijke sfeer. En dat is nou precies wat de koffieochtenden in de Buurthuiskamer bieden.