• Anneke van Dijck en zoon Hidde hopen op een bedrag van zesduizend euro.

    Privé

Kunstveiling voor Simavi

LEUSDEN Anneke van Dijck en zoon Hidde besloten vorig jaar om in maart 2020 samen mee te doen aan de Hike for Health in Nepal. Sindsdien zijn ze bezig om geld in te zamelen dat geheel ten goede komt aan een project van Simavi ter voorkoming van vroege moeder- en kindsterfte. Vele acties leverden al een groot deel van hun streefbedrag op en met de kunstveiling op 16 februari hopen ze op hun gewenste bedrag van 6000 euro uit te komen.

Mariska Stehouwer

Mede door zijn studie Global Sustainability Sciences, waar men bijvoorbeeld kijkt naar het effect van grote armoede op leefbaarheid, bedacht Hidde dat hij daadwerkelijk iets wilde doen om voor anderen een beter leven te bewerkstelligen. Anneke, die graag nog een mooie reis wilde maken met haar zoon, zag een mooie combinatie in deze reis van Simavi. ,,We houden allebei van wandelen in de bergen en met onze reis kunnen wij direct een bijdrage leveren aan betere leefomstandigheden van de mensen daar. De reis en verblijf wordt volledig door ons zelf betaald, dus alles wat opgehaald wordt met onze acties komt geheel ten goede aan dit project."

Zo bijzonder hoe iedereen mee wil doenCOMPLIMENTEN VOOR LEUSDEN Vele acties hebben het tweetal al achter de rug. Het begon met een rommelmarkt met omliggende buren en de kerstmarkt in de Hamershof waar zelfgemaakte kerstbomen en koekjes werden verkocht. De opbrengst van statiegeldbonnen van AH mochten zij ook optellen bij hun streefbedrag als ook het inschrijfgeld van de pubquiz bij Maxima's in januari en 1 maart staat er nog één gepland bij Van Zanten in Amersfoort. ,,Theo Meijer Sport werd shirtsponsor en vijftien Leusdense kunstenaars doneren schilderijen en objecten voor de kunstveiling. Dat mensen zo warm lopen voor onze acties vind ik heel bijzonder. Complimenten voor Leusden."

GEVARIEERD AANBOD Een bijzondere actie in het rijtje is de Leusdense kunstveiling. ,,Het idee ontstond toen ik bij Lucie Wildervanck thuis veel schilderijen zag staan waar zij, behalve exposeren, niet veel mee deed. Tijdens een wandeling met de hond dacht ik, als er bij haar al zoveel mooie schilderijen staan, staan er misschien bij andere kunstenaars ook nog schilderijen die men wel wil doneren voor het goede doel. We zochten contact met leden van Elta, de Vrije Kwasten en Artiplu en via via kwamen er steeds meer kunstenaars bij." Het gevarieerde aanbod van schilderijen en objecten is tot 16 februari als expositie te zien in de bibliotheek.

Zondag 16 februari is de bibliotheek aan de Hamersveldseweg 77 vanaf 14.00 uur open waar om 14.15 uur wethouder Eric van Beurden de veiling opent. Na een korte presentatie over het project veilt Christl Foekema als veilingmeester in twee rondes de gedoneerde schilderijen. Bieden kan al vanaf twintig euro. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door Kees Bontje. Meer informatie over de veiling staat op avandijck.wixsite.com/veilinggoededoel. Kijk voor informatie over het project op simavi.nl/hike-for-health/ en voor alle overige informatie en donaties zie de facebookpagina en instagram en kominactie.simavi.nl/acties/433.