• Kok Ron Kamping achter het vers bereide kerstbuffet voor bewoners van De Asschat en genodigden.

    Mariska Stehouwer

'Kokkie, wat is het allemaal lekker'

LEUSDEN De begeleiders van woongroep De Asschat liepen dit jaar voor het eerst op de Matchbeurs Leusden rond in de hoop een alternatief te vinden voor de jaarlijkse Chinese maaltijd als kerstdiner voor de groep. Ron Kamping, kok, cateraar en eigenaar van De Smaak van Ron, bleek het antwoord op hun vraag. Hij ging de keuken in om het kerstdiner vol met verse ingrediënten voor een groep van totaal vijftig personen te bereiden.

Mariska Stehouwer

De positieve reacties van de aanwezigen vorige week tijdens het kerstdiner van de woongroep klonken tijdens alle gangen door. In de keuken van de Marcuskerk staat de kok enthousiast achter de opgemaakte schalen, waar iedereen zijn of haar feestmaal mag kiezen. Na het voorgerecht, bestaande uit twee mini-quiches kan men kiezen uit stoofkip met chorizo of zoervleisj met aardappeltjes en twee verschillende salades. Het enige gerecht dat niet door de cateraar zelf is gemaakt, is het nagerecht. Daar is, in overleg met de begeleiders en bewoners, gekozen voor een ijstaart met fonteintjes.

ANDERE DOELGROEP Ruim drie jaar zit Kamping met zijn bedrijf De Smaak van Ron in het Business Center Leusden. ,,Ik had al wel van de Matchbeurs gehoord maar wilde eerst mijn bedrijf goed op de rit hebben voor ik daar naar toe zou gaan. Dit jaar was ik er voor het eerst en heb ik leuke matches gemaakt." Kamping maakte drie matches op de matchbeurs waar hij geen tegenprestatie voor hoefde. ,,Ik woon en werk met zoveel plezier in Leusden dat ik graag iets wil terug doen. Als kleine ondernemer lukt het mij niet om alle ingrediënten te financieren maar tijd, kennis en kunde deel ik graag. Daarbij vind ik het leuk om ook eens iets te kunnen betekenen voor andere doelgroepen dan waar ik dagelijks mee werk. Vrijwilligerswerk is mooi, maar vaak op structurele basis en op deze manier kan ik wel iets terugdoen, maar toch ook rekening houden met mijn eigen tijd." De andere twee matches zijn gemaakt met Lisidunahof en vrijwilligers van het Taalhuis Leusden.

VRIJWILLIGERS NODIG Behalve de gasten genieten ook de begeleiders van het gematchte kerstdiner. ,,Al tien jaar hadden we hetzelfde kerstdiner voor de bewoners. Dit jaar wilden we eens iets anders en dat het dan zo heerlijk uitpakt, dat is fantastisch", geeft een begeleidster aan. ,,Bewoners nodigen elk twee personen uit en verder zijn ook onze vrijwilligers welkom. Vrijwilligers blijven ook bij ons nodig. Een aantal bewoners gaat naar hun werk bij de sociale werkplaats, maar voor degenen die overdag thuis zijn hebben wij een paar vrijwilligers die een spelletje komen doen of gaan knutselen. We zijn nog op zoek naar meer vrijwilligers die bijvoorbeeld eens met onze bewoners willen gaan wandelen, boodschappen doen of om gewoon gezellig te babbelen. Iemand die eens per maand bij ons muziek wil komen maken in de avonduren is ook welkom. Wij zijn te bereiken via de mail asschatterweg32aDL@abrona.nl of per telefoon 088-2017970. Maar eigenlijk is iedereen altijd welkom voor een kopje koffie op de Asschatterweg 32a."