• De heer van Wageningen had een bijzondere chauffeur voor de openingsrit van AutoMaatje Leusden.

    Lariks

AutoMaatje Leusden feestelijk gestart

LEUSDEN AutoMaatje Leusden is donderdag van start gegaan. De heer van Wageningen was de eerste passagier. Hij werd thuis opgehaald door een hele bijzondere AutoMaatje-chauffeur: burgemeester Bouwmeester. Samen reden ze naar Huis van Leusden waar de start van AutoMaatje feestelijk werd gevierd. Aanwezig waren onder meer de vrijwillige AutoMaatje chauffeurs en de vrijwillige MatchMakers.

Hester Frank, directeur van Lariks en wethouder Erik van Beurden spraken mooie woorden over het belang van vervoer voor inwoners. ,,Als fietsen of lopen geen oplossing is, hoe kun je dan mee blijven doen? Hoe kun je dan anderen ontmoeten? Hoe kom je bij die gezellige koffie-uurtjes, bridge-middagen of beweegactiviteiten die op allerlei plekken in Leusden worden georganiseerd. Het openbaar vervoer komt nou eenmaal niet overal. En stopt bovendien niet voor iedere deur."

VRIJWILLIGERS ANWB AutoMaatje is een vrijwilligers vervoersproject, bedoeld voor mensen die door leeftijd of handicap niet in staat zijn met eigen auto of openbaar vervoer te reizen. Doordat zij minder mobiel zijn, zijn ze voor boodschappen, een bezoek aan de kapper, een kennis, de dokter of een dierbare plek sterk afhankelijk van mensen in hun omgeving.

Met behulp van ANWB AutoMaatje kunnen inwoners gemakkelijk een aanvraag doen voor incidenteel vervoer. Vrijwillige matchmakers koppelen de vervoersvraag van een inwoner aan een beschikbare chauffeur. De vrijwillige chauffeur, het zogenaamde AutoMaatje, begeleidt mensen van deur-tot-deur met de eigen auto en ontvangt hiervoor van de deelnemer een kleine onkostenvergoeding van 0,30 euro per gereden kilometer.

AANVRAGEN Leusdenaren kunnen zich bij Lariks aanmelden voor een rit. Dit kan telefonisch via 033-3034444 op werkdagen tussen 9.00 en 12.30. De telefoniste neemt dan eenmalig de persoonsgegevens op en zet die in het systeem. Een van de vrijwillige matchmakers neemt vervolgens contact op om de spelregels van ANWB AutoMaatje nog eens door te spreken en om een deelnemerskaart te overhandigen.

Een rit dient minimaal twee werkdagen van tevoren te worden aangevraagd. De matchmakers hebben dan voldoende tijd om op zoek te gaan naar een beschikbare chauffeur. Het kan voorkomen dat er geen chauffeur beschikbaar is, de deelnemer dient dan zelf voor een alternatief te zorgen. Ruim twintig vrijwillige chauffeurs hebben zich al voor het initiatief gemeld.

Het landelijke initiatief ANWB AutoMaatje is in december 2016 gestart en draait op dit moment in 68 gemeenten, op tweehonderd verschillende locaties. In buurgemeente Achterveld is AutoMaatje al een succes.

Meer informatie is te lezen op de website www.automaatjeleusden.nl.