• De 27e avondvierdaagse vindt plaats van dinsdag 12 tot en met vrijdag 15 juni.

    Henriette van Breukelen

'Maak er een wandelfeest van'

LEUSDEN Vorig jaar was de organisatie van de avondvierdaagse in geheel nieuwe handen. Alles wat geregeld moest worden, werd van het begin af aan weer opgezet. Vrijwilligers van de avondvierdaagse en Fort33 maakten er met de lopers vanaf de eerste avond een feest van.

Mariska Stehouwer

Na het opstappen van de organisatie en vrijwilligers in 2016 vond een groep enthousiaste Leusdenaren elkaar en elk regelde via hun eigen netwerk vrijwilligers zodat de avondvierdaagse in 2017 door kon gaan. Carel Martens, technisch commissaris, en Marga van der Wal die de communicatie onder haar hoede heeft, vertellen graag over de organisatie. ,,Na het eerste jaar hadden we wat meer tijd om de zaken te regelen en we hebben nu een mooi kernteam staan waarbij iedereen een eigen taak binnen de avondvierdaagse heeft", geeft Martens aan.

ROUTES ,,Denk daarbij aan communicatie, aankleding start- en finishterrein, muziek, financiën, vergunningen, veiligheid, verkeersregelaars en routes. Overigens waren de routes in 2017 snel geregeld. Paul Kneulman wandelt graag in de omgeving van Leusden en bood gelijk vier verschillende routes aan. Wat heel nuttig was, zo bleek het eerste jaar, dat de vrijwilligers van Fort33 al een jaar de avondvierdaagse op het terrein hadden gehad. Wat zij vooral wilden, was dat we er een wandelfeest voor de kinderen van zouden maken." Net als in 2017 wordt ook weer de samenwerking gezocht met Leusden Fit en Opgeruimd Leusden.

ROUTES OP PAPIER Uit de evaluatie na afloop van de 26e editie bleek dat vooral de ouderen in de gemeente de routes misten. ,,Veelal werd aangegeven dat zij niet op Facebook kijken en de route graag weer op papier willen hebben. Dat hebben we nu met de Leusder Krant geregeld. Zo hopen we ook deze groep weer bij de avondvierdaagse te betrekken." Een andere verandering was de digitale inschrijving en geen inschrijfavond bij de Korf meer.

WHATSAPP Veiligheid wordt op alle fronten in de gaten gehouden. Niet alleen worden de 3000 fietsen met strakke hand naar de juiste plek gedirigeerd, ook is er geregeld overleg met politie. ,,De politie heeft contact met het KNMI en mocht er sprake zijn van een dreigende situatie door onweer, dan worden wij op de hoogte gebracht. Dan treedt het protocol in werking waarbij wij op Facebook en de website moeten vermelden dat het niet doorgaat. Wat heel handig is, is de aangemaakte Whatsappgroep waarbij wij van elke deelnemende groep een aantal telefoonnummers hebben. Mocht het niet doorgaan dan is dat snel gecommuniceerd met de deelnemers. Overigens is een forse regenbui geen reden tot annuleren dus dan worden we gewoon nat."

Eén advies wordt op voorhand gegeven: zorg dat je zo'n tien minuten eerder van huis vertrekt. Door de reconstructie van kruising Noorderinslag- Groene Zoom- Heiligenbergerweg is er maar één toegangsweg om bij Fort33 te komen. Mochten er mensen zijn die vrijwilliger willen zijn tijdens de avondvierdaagse, dan zijn zij van harte welkom om contact op te nemen. De 27e avondvierdaagse vindt plaats van dinsdag 12 tot en met vrijdag 15 juni. Meer informatie is te vinden op www.avond4daagseleusden.nl.