Médaille d'Argent Arts-Sciences-Lettres voor Egbert Jan Louwerse

LEUSDEN - Op zaterdag 13 juni kreeg Leusdenaar Egbert Jan Louwerse in Parijs door de Franse Société Académique 'Arts-Sciences-Lettres' het Diplôme de Médaille d'Argent uitgereikt. Egbert Jan is fluitist en tevens hoofdvakdocent Fluit aan het Prins Claus Conservatorium, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen.

Hij ontving deze bijzondere Franse onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de Franse muziek gedurende zijn carrière. Egbert Jan was verrast en vereerd toen hij door La Société werd voorgedragen voor deze zilveren medaille. Zij kennen deze onderscheiding toe aan kunstenaars en wetenschappers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Franse cultuur en wetenschap.

De Franse president is beschermheer van de Société Académique 'Arts-Sciences-Lettres', die al in 1915 is opgericht en dit jaar dus 100 jaar bestaat. Egbert Jan is de eerste Nederlandse fluitist die deze onderscheiding krijgt sinds de oprichting van de Société Académique 'Arts-Sciences-Lettres'. Egbert Jan is zijn hele muzikale leven bezig met Franse Muziek en gaandeweg de jaren is hij zich daar steeds verder in gaan verdiepen. Na zijn studie in Amsterdam reisde hij vele malen naar Frankrijk om daar te spelen en van verschillende grote Franse musici les te krijgen en naar hen te luisteren. Eén van Egbert Jans grote inspiratoren is fluit-grootmeester Christian Lardé, die les gaf in Parijs en wie hij tot vlak voor zijn dood in 2012 bezocht.

Egbert Jan maakte en maakt nog steeds vele programma's over Franse Muziek. Hij geeft les in binnen- en buitenland, privé, op festivals, op conservatoria, doet onderzoek en schrijft over de Franse Muziek die zo belangrijk is voor het repertoire en de ontwikkeling van de fluit.