• Frits van Breda
  • Frits van Breda
  • Frits van Breda

Lotte van den Tweel verkozen tot jeugdburgemeester

LEUSDEN Op de agenda van de Leusdense jeugdgemeenteraad stond maandagavond de verkiezing van de jeugdburgemeester. Na het bespreken van de gewenste profielschets werd overgegaan tot stemming. Met een klein verschil kozen de vijftien raadsleden Lotte van den Tweel als de eerste jeugdburgemeester van Leusden.

Frits van Breda

De twaalfjarige Lotte, leerling van 't Ronde, maakte duidelijk dat ze een politieke loopbaan wel leuk vindt. Een studie Rechten of Geneeskunde behoort echter ook tot de mogelijkheden. Politiek is niet vreemd voor de nieuwe jeugdburgemeester. Haar vader is Marc van den Tweel, van 2010 tot 2013 was hij fractievoorzitter van de Leusdense VVD.

HOGE EISEN Lotte zal tijdens Koningsdag, op 27 april, door burgemeester Bouwmeester worden geïnstalleerd. Daarna wordt ze uitgenodigd bij activiteiten die voor haar interessant en leuk zijn. De jeugdgemeenteraad stelde hoge eisen aan een te kiezen jeugdburgemeester. Hij of zij moest goed overweg kunnen met jong en oud, met arm of rijk, met slim of minder slim. Eigenlijk met iedereen in Leusden, zo luidde de conclusie. Ook over andere vaardigheden van een jeugdburgemeester waren de raadsleden het eens. Degene die gekozen zou worden, moest bijvoorbeeld goed kunnen luisteren, niet teveel de eigen mening geven en goed kunnen samenwerken.

ADVIES De jeugdgemeenteraad behandelde ook een advies dat naar de 'echte' gemeenteraad en het college van Leusden gestuurd zal worden. De jongeren willen laten weten hoe ze denken over het bermbeheer in Leusden. Ze hadden eerder uitleg gekregen over de bijzondere bermen die in Leusden vaak veel breder zijn dan op andere plekken in Nederland. Met klasgenoten, ouders en andere inwoners van Leusden zijn ze in gesprek gegaan. Uiteindelijk zijn de ideeën verwerkt in mooie 'droomkaarten'. ,,Zoveel mogelijk rekening houden met biodiversiteit, kosten en veiligheid", dat is het advies waarover de gemeenteraad een besluit zal moeten nemen.