• Wakker Worden met Lisiduna in 2017, dit jaar Tast Toe met Lisiduna

    Archief Lisiduna
  • Het dertig jarig bestaan van Lisiduna bij restaurant 'De Mof'

    Archief Lisiduna

Lisiduna 110 jaar: 'Met passie muziek maken'

LEUSDEN De Leusdense muziekvereniging Lisiduna bestaat dit jaar 110 jaar en heeft veel activiteiten op het programma staan. Het thema van het jubileum is 'verbinden & verbonden'. Door middel van muziek proberen zij de inwoners van Leusden met elkaar te verbinden.

Mariska Stehouwer

Vanaf haar achtste jaar speelt Aniek van de Berkt saxofoon bij de muziekvereniging. Sinds twee jaar heeft zij, als student communicatie, de public relations van de muziekvereniging onder haar hoede. Lisiduna was niet onbekend in de familie; haar oom Evert van de Berkt zit al vijftig jaar bij het orkest en heeft in de loop van de tijd diverse bestuursfuncties bekleed. Samen vertellen ze over hun ervaringen met Lisiduna en de activiteiten die op de agenda staan.

IMAGO VERANDEREN ,,Graag willen we aan Leusden laten zien wie we zijn,” geeft Aniek aan. ,,Sinds 2016 zijn we druk bezig om de zichtbaarheid van Lisiduna te vergroten en proberen we het imago van de muziekvereniging te veranderen. Het bestaande beeld van muziekverenigingen is vaak dat ze een beetje suf zijn en niet passen bij 'deze tijd'. We willen hier verandering in brengen door juist aan Leusden te laten zien wat voor leuke optredens we hebben en dat we verschillende muziekstijlen spelen. Zoals het popconcert in MFC Antares met het koor Popvalley in 2016 of ‘Wakker Worden met Lisiduna’ in 2017. Ook zijn we actief op social media zoals Facebook, Instagram en Twitter.”

ZIJ-INSTROMERS Net als bij bijna elke vereniging verwelkomt de muziekvereniging graag nieuwe leden. Evert geeft aan dat hier zeker behoefte aan is. ,,Zeker ‘zij-instromers’ zijn welkom. Mensen die in het verleden al eens een muziekinstrument hebben bespeeld en het weer zouden willen oppakken, nodigen wij uit om eens langs te komen. Eventuele muziekinstrumenten zijn in bruikleen te krijgen.”

Ook beginners zijn welkom. Zij kunnen bij Lisiduna in samenwerking met scholen in de kunst muzieklessen volgen. Als zij een aardig deuntje kunnen spelen, mogen zij meedoen aan het Kei Stedelijk Opleidingsorkest in Amersfoort. Dat is een samenwerkingsverband tussen vijf muziekverenigingen geeft Evert aan. ,,In het verleden hadden we een eigen opleidingsorkest, maar op een gegeven moment was dat niet meer haalbaar, vandaar dat de samenwerking is gezocht in Amersfoort.”

NEDERLANDS KAMPIOEN Hoogtijdagen kende de vereniging in de jaren zeventig en tachtig. ,,Dat was wel een verschil met nu,” geeft Evert aan. Evert maakte als twaalfjarige het zestigjarig bestaan van Lisiduna mee. In al die jaren speelde hij saxofoon en de laatste jaren slaat hij de grote trom en diverse kleinere slaginstrumenten. ,,Vroeger hadden we, behalve het opleidingsorkest, twee groepen majorettes. Een totaal van ruim 125 leden. We speelden meer op straat en deden mee aan taptoe’s waarbij we met andere muziekverenigingen onze kunsten vertoonden op een plein. We zijn zelfs een jaar Nederlands Kampioen geweest met onze slagwerkgroep en met ons orkest. Om mee te doen aan een taptoe heb je een showband nodig, een specialisatie op zich. Dat was niet haalbaar meer in combinatie met het orkest.”

DIRIGENT EN ARRANGEUR ,,Vroeger werden we vaak voor optredens uitgenodigd. Tegenwoordig moet je als vereniging zelf veel meer moeite doen voor een optreden of een samenwerking.” De dirigent van het orkest en de instructeur van de malletband kunnen zelf de muziek schrijven. ,,Soms geven leden aan dat ze een bepaald muziekstuk zouden willen spelen en de dirigent kan als arrangeur het muziekstuk geschikt maken voor alle leden. Zo hebben we kwaliteit voor het orkest en de malletband staan.”

AGENDA Tijdens het zonnige wijkfeest ‘Vier de Lente’ in Leusden-Zuid en de Tabaksteeg speelden het orkest en de malletband op het Maximaplein. Met Koningsdag verzorgen zij de aubade en staan de muzikanten van 14.30 tot 15.30 uur voor een concert vol popmuziek geprogrammeerd op het muziekplein bij de Swartesteegh, de Dikke en Hello Again. Jaarlijks staat ook het spelen tijdens de dodenherdenking bij het monument op de Asschatterkeerkade op hun agenda.

WAKKER WORDEN Aniek: ,,Vorig jaar hebben we ‘Wakker Worden met Lisiduna’ geïntroduceerd. Dit jaar houden wij op 26 mei ‘Tast Toe met Lisiduna’ op het Leusderend. Dit wordt een soort dinerconcert; het publiek krijgt van lokale bedrijven hapjes uit allerlei landen en wij spelen bijpassende muziek.” Tijdens de aubade en de avondvierdaagse speelt de marchingband, bij de aankomst van Sinterklaas speelt de het dweilorkest. Leden van de malletband en het orkest spelen afwisselend in de marchingband en het dweilorkest, dat ook gevraagd kan worden bij diverse activiteiten.

JUBILEUMJAAR Het jubileumjaar wordt afgesloten met een jubileumconcert op 13 oktober. Het thema moet nog bedacht worden. Ook moet er nog een locatie gevonden worden, maar een groot feest willen de leden er zeker van maken. De malletband oefent op dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur en het orkest van 20.00 tot 22.00 uur op vrijdag. Iedereen is welkom om een keertje te komen kijken. Meer informatie is te vinden op www.lisiduna.nl.