LHGH wil geschiedenis tastbaar maken

ACHTERVELD De vereniging Living History Group Holland is in cultureel centrum De Moespot neergestreken om eens per kwartaal te kunnen vergaderen. Maar wat doen die mensen nu eigenlijk? Dat laten ze aankomende zaterdag graag zien in een tijdreis naar de jaren '40 van de vorige eeuw.

Arnoud J Spaaij

In de aankondiging naar de leden laat de vereniging, afgekort als LHGH, weten: de enige beperkingen zijn dat er niet gegraven mag worden, dat er niet met zware danwel rupsvoertuigen op het grasveld mag worden gereden. Dat belooft dan wel wat. Bestuurslid Ralph Smit licht het evenement graag toe. Met veel nuance want zo blijkt, de LHGH kent veel leden die met grote zorg en toewijding hun hobby bedrijven.

In hoofdlijnen, zo maakt Smit duidelijk, verzamelen de leden alles rondom WO II, vooral spullen. Over het algemeen militaire dingen. Gebruiksvoorwerpen, wapens, kleding en ook voertuigen. Smit: "In de loop van de tijd komen daar verhalen bij. Dat maakt de hobby zo bijzonder. Het zijn verhalen die je niet in geschiedenisboeken leest. En die verhalen krijgen veel waarde omdat je ze uit de eerste hand hoort. Veteranen komen vertellen dat ze nog gevochten hebben in de uniformen die wij dragen of met de wapens die we laten zien. Het zijn de spullen, die maken wat los."

LHGH heeft dan ook als ultiem doel de geschiedenis rondom WO II levend te houden. Dat doen de leden door de geschiedenis tastbaar te maken. Zodat mensen zich bewust blijven van wat er gebeurd is. Smit kaart een belangrijke groep aan die LHGH graag bereikt: "Jongeren hebben op school van alles gehoord. Maar om tussen mensen in uniform te lopen dat spreekt ze toch meer aan."

Bij de meivieringen, eerder dit jaar, waren in Achterveld ook leden van LHGH betrokken. Maar, zo laat Ralph Smit weten, de presentatie van aankomende zaterdag richt zich niet op lokale geschiedenis. Onderdelen van de vereniging hebben als specifiek onderwerp legeronderdelen die nooit in Achterveld zijn geweest. En de LHGH wil juist nu laten zien wat de vereniging in huis heeft. Smit: ,,Wellicht dat in de toekomst één van de werkgroepen zich daarmee bezig kan houden." Want dat Achterveld een grote rol speelde in het overleg rondom de voedseldroppings aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, is bij de LHGH uiteraard wel bekend. Met de redelijk bekende vereniging Keep them Rolling wordt af en toe wel samen gewerkt maar het doel van beide verenigingen is anders. Er wordt wel samen gewerkt op technisch gebied en om kennis uitwisselen. LHGH richt zich ook op authenticiteit van kleding en spullen. Smit: "Wij proberen een heel dorp in de tijd terug te laten gaan."

LHGH hoopt zaterdag met minstens 32 leden present te zijn. Daar is zelfs een gezin bij. En die komen dan in burgerkleding uit die tijd. ,,Ja," beaamt Ralph Smit, ,,De hobby slaat nog wel eens over naar de familieleden."

Zaterdag 28 november vanaf 10.00 uur. Tot ongeveer 17.00 uur rondom De Moespot, Jan van Arkelweg 6, Achterveld.

foto Authentieke voertuigen eerder dit jaar aan de voet van de kerk in Achterveld.