• Friesland Campina

Leusdense wei nog niet klaar voor dansende koeien

LEUSDEN De weidegang van campinaboer Niels uit Leusden kan dinsdag op de eerste lentedag niet doorgaan. De weide is door de kou van afgelopen weekend namelijk nog niet klaar om de koeien te laten grazen. Zodra het weer het toelaat, betreden de koeien alsnog vrolijk springend de weide.

Niels: „Door de vorst van de afgelopen dagen is de weide bevroren. Hierdoor is de grasgroei tot stilstand gekomen, waardoor het gras nog niet voldoende groen en voedzaam is. Als melkveehouder beslis je zelf wanneer je de koeien weer naar buiten laat en hierin ben je natuurlijk afhankelijk van de natuur. Uiteraard kijk ik uit naar de eerste mooie lentedag wanneer de koeien alsnog uitgelaten de weide betreden."

Niet alleen de koeien stonden te trappelen, ook Olympisch kampioen Epke Zonderland stond in de startblokken. Hij had de eer om de staldeuren voor de koeien te openen. „Ik vind het jammer dat we de koeien niet vrolijk naar buiten zien rennen, maar het welzijn van de koeien staat voorop natuurlijk. Laten we hopen dat de lente snel doorzet, zodat we gauw weer van het typisch Hollandse plaatje met grazende koeien in de wei kunnen genieten!"