• Anne-Karina van Wilgenburg wil vijftig kilometer wandelen voor haar zieke zus Leonieke

    Mariska Stehouwer

Leusdense gaat 'Lopen voor Lyme'

LEUSDEN Het Henschotermeer is zaterdag 9 april het decor voor de eerste editie van 'Lopen voor Lyme', een wandel- en hardloopevenement voor Nederlandse chronische Lyme patiënten. Deelnemende teams proberen op deze manier zoveel mogelijk geld op te halen voor de patiënten waar ze voor lopen. Behalve geld ophalen, proberen ze ook meer aandacht te creëren voor de ziekte van Lyme. De Leusdense Anne-Karina van Wilgenburg wil deze dag vijftig kilometer wandelen voor haar zus Leonieke. Ruim vier jaar geleden begonnen de klachten bij haar zus Leonieke; tintelingen in haar handen. Vanaf dat moment werd het een zoektocht naar de diagnose.

Mariska Stehouwer

Twee weggekrabde teken tijdens een vakantie in 2009 bleken de oorzaak van haar klachten. Naast verlammingsverschijnselen heeft haar zus continue zenuwpijnen. Een behandeling in Nederland is er voor Leonieke niet en haar hoop is nu gevestigd op een langdurige antibioticakuur in Duitsland. ,,Volgens het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen) is de ziekte van Lyme geen erkende ziekte en moest mijn zus alles zelf regelen en betalen. Om het voor haar iets makkelijker te maken hebben we als familie twee scootmobielen gekocht, dat lukte net met elkaar. Maar een antibioticakuur in het buitenland kost veel meer, vandaar onze deelname aan het evenement 'Lopen voor Lyme'. Het streefbedrag is 20.000 euro, nodig om haar een drie maanden durende kuur in Duitsland te kunnen geven. We hopen dat op die manier haar leven weer wat beter wordt met minder pijn. Haar jongens van acht en elf jaar krijgen nu goed door hoe ziek hun moeder is. De oudste wil graag arts worden om een medicijn te kunnen vinden voor deze ziekte."

Er is nog veel onduidelijkheid over de ziekte van Lyme en de behandeling hiervan. Testen zijn niet honderd procent betrouwbaar. Deze onduidelijkheden zorgen voor onbegrip bij patiënten en familieleden. ,,Het is toch goedkoper om iemand drie maanden lang antibiotica te geven dan iemand een leven lang gehandicapt te hebben? Door 'Lopen voor Lyme' proberen we meer bekendheid te genereren over de gevolgen van een tekenbeet. We zitten zo dicht tegen het bos en de Veluwe aan, dus opletten als je de natuur in gaat. En verder, als je een tekenbeet hebt en klachten, blijf dan bij je arts vragen om een langdurige antibioticakuur. Alleen zo kun je de ernstige klachten zoals mijn zus nu heeft voorkomen."Het team van Leonieke bestaat uit familieleden van Leonieke en collega's van YOUR LIFE sportclub waar ze werkzaam was. ,,We proberen overal sponsorgeld vandaan te halen, elke euro is er toch weer één. Vrienden over de hele wereld doneren. Als elke Leusdenaar één euro zou doneren dan zou ons streefbedrag zo binnen zijn."

Het geld dat opgehaald wordt door van Wilgenburg en haar teamgenoten gaat rechtstreeks naar Leonieke. Zodra het streefbedrag van 20.000 euro is opgehaald gaat ze naar Duitsland voor de benodigde antibioticakuur.Meer informatie of heb je belangstelling om shirtsponsor te worden op 9 april dan graag een mailtje naar anne.karina@gmail.com.Meer informatie over het evenement is te vinden op www.lopenvoorlyme.nl/team/lopen-voor-leonieke/