• The Fellowship

Leusdens aandeel in satirische adventure-comedy

LEUSDEN De 23-jarige Leusdense Milou Tournois heeft als productiecoördinator een flinke bijdrage gehad in de adventure-comedy The Fellowship die zondag 3 maart in première gaat bij De Lieve Vrouw in Amersfoort. Samen met drie partnerproducenten, regisseur Sven Jansen, scenarist Fabio van Elswijk en production designer Bas Kempers kunnen zij nu het resultaat laten zien van een uit de hand gelopen hobby. 

Mariska Stehouwer

Tournois groeide op in Leusden en bracht haar middelbare schooltijd door op het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort waarna zij naar Utrecht ging voor de studie Kunst & Economie in de specialisatie Arts & Media Management aan de Hogeschool voor de Kunsten. ,,Toen Sven en Fabio, die ook op het JVO hebben gezeten, samen met Bas dit filmproject begonnen en productionele hulp nodig hadden, dachten ze aan mij zodat zij zich konden focussen op hun eigen expertise.  

VER VAN DE BEWOONDE WERELD Het filmproject begon als een als klein passieproject en is in vier jaar uitgegroeid tot een project van meer dan 150 betrokkenen. Na ongeveer veertig opnamedagen en twee jaar postproductie is er nu een volwaardige langspeelfilm uitgekomen, inclusief eigen soundtrack. The Fellowship is een satirische knipoog naar hedendaagse popcultuur en brengt allerlei invloeden en personages uit diverse films bij elkaar. Je wordt meegevoerd door invloeden van Monty Python, Lord of The Rings, Pokémon of bijvoorbeeld Charlie Chaplin, maar achter de schermen vond alles veelal plaats in de nabije omgeving van Leusden: ,,Denk aan mooie gebieden als het bos van Hoevelaken of de Soesterduinen, en natuurlijk ook den Treek. Het was heel mooi om hier te filmen, aangezien de personages in The Fellowship een reis afleggen en het landschap dus divers en een tikje 'ver van de bewoonde wereld' moet ogen. Hier was de Treek heel geschikt voor. Een handige bijkomstigheid was dat ik het gebied op mijn duimpje kende. Dat maakt locatiemanagement met alle productionele details die daarbij komen kijken een stuk makkelijker." 

CROWDFUNDING In eerste instantie hebben we alles uit eigen zak betaald. We zagen het als onze uitdaging om een zo mooi mogelijke film tegen zo laag mogelijke kosten te creëren. Financiële grenzen zorgen dan ook voor meer creativiteit. Studenten, freelancers, hobbyisten en mensen uit alle hoeken van Nederland werkten samen op vrijwillige basis omdat ze één ding met elkaar gemeen hebben namelijk de wil om hun passie te realiseren. Uiteindelijk groeide het project steeds meer en werden de kosten hoger. Met terugwerkende kracht hebben we een crowdfundingsactie georganiseerd met Cinecrowd. 

De film is tweemaal te zien in Amersfoort op 3 en 18 maart. ,,Na de vertoningen in Amersfoort willen we in ieder geval The Fellowship aanbieden aan filmtheaters in Amsterdam en Utrecht. Ook hopen we op het Ammehoela Filmfestival te staan, een festival voor randonderwerpen met lef om anders te zijn en met veel experimentele films." Na dit grootse project lassen ze even een kleine pauze in. Milou start in september een master aan de Universiteit van Maastricht maar sluit niet uit dat ze in de toekomst niet nog eens een project starten. ,,We kennen elkaar privé en werk technisch zo door en door en deze productie was een kans voor iedereen om zichzelf te bewijzen in de functie die diegene het allerliefste zou willen bekleden. Oftewel, we zijn nog niet klaar met elkaar."