• Arnout Rinkes met de bagpipes in Normandië

    eigen archief Arnout Rinkes
  • Arnout Rinkes met veteraan Roy in Normandië

    eigen archief Arnout Rinkes
  • Arnout Rinkes met de bagpipes in Normandië

    eigen archief Arnout Rinkes

Leusdenaar speelt bagpipes in Normandië

LEUSDEN Sinds drie jaar speelt Arnout Rinkes doedelzak, liever bagpipes genoemd, bij herdenkingen met veteranen in Normandië. En dat allemaal omdat hij lang geleden tijdens een vakantie in Schotland het geluid van de bagpipes interessant vond.

Mariska Stehouwer

,,Tijdens een vakantie in 1996 in Schotland hoorde ik voor het eerst het geluid van de bagpipes. Een interessant geluid maar niet dat ik er gelijk iets mee moest." Dat kwam pas in 2006 toen hij iets anders wilde gaan doen naast zijn werk. ,,Het geluid van de bagpipes is altijd blijven hangen dus ging ik op zoek naar een plek waar ik dat kon leren spelen. Dat werd de 'The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums', een doedelzakband, opgericht in 1999 in Voorthuizen als eerbetoon aan The Seaforth Highlanders of Canada, het regiment dat onze regio bevrijdde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels heeft de band op het defensieterrein in Leusden een barak als oefenlocatie voor haar repetitie-avonden. ,,Je speelt niet in één keer op een bagpipes, eerst leer je spelen op een kleine oefenklarinet. Dan denk je dat je alles kunt spelen maar daarna moet je bijna weer overnieuw leren spelen op de bagpipes. Binnen drie jaar moet het wel lukken om de bagpipes te bespelen." Tegelijk met het bespelen van het instrument moet men ook marcheren en de tunes uit het hoofd kennen tijdens optredens.

HERDENKINGEN De band heeft diverse optredens per jaar waaronder veel herdenkingsbijeenkomsten en parades. In mei dit jaar was er de herdenking bij Kamp Amersfoort en Jannetjesdal. ,,De band gaat eens in de vijf jaar naar de herdenkingen in Normandië maar individueel of met een paar leden gaat men geregeld terug naar deze herdenkingsplekken om als personal piper veteranen te begeleiden. In Normandië woont de Nederlander Tenno Dogger die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om veteranen mee te nemen naar herdenkingsplekken." Dogger heeft in 2010 de stichting Deep Respect opgericht en deze stichting zet zich in om de verhalen te bewaren en door te geven, monumenten te onderhouden en bloemen te leggen op graven. ,,In 2014 waren wij met de band in Normandië voor de zeventigste herdenking van D-day en hebben we bij een ceremonie gespeeld op het strand waarbij ongeveer driehonderd oud-verpleegkundigen op het strand bloemen in het water hebben gegooid, een indrukwekkende gebeurtenis. In dat jaar hebben wij Tenno mogen ontmoeten en sindsdien hebben wij regelmatig contact. In 2015 ben ik met mijn gezin geweest en afgelopen maand met een aantal bandleden."

PEGASUSBRUG ,,Tenno nodigt geregeld veteranen uit om langs plekken van de Tweede Wereldoorlog te gaan. Dat wij daar als piper onderdeel van uit mogen maken geeft een meerwaarde. Zo heb ik twee veteranen mogen ontmoeten, Roy en Edward, die veel kameraden hebben verloren in die tijd. De Pegasusbrug speelde een zeer belangrijke rol omdat deze veroverd moest worden door de Engelsen op D-day. Als je dan mag spelen op het moment dat die twee veteranen hand in hand over die brug lopen en Edward hoort zeggen 'nu kan ik doodgaan', dan besef je dat je onderdeel bent van een bijzonder moment." Voor meer informatie over de stichting kan worden gekeken op www.deeprespect.org en www.seaforth.nl.