• André Ruitenbeek, derde van links, met zijn teamgenoten

    Juncker Bike Parts-Anna

Leusdenaar 24 uur op fiets voor Ronald McDonald Huis

LEUSDEN Zaterdag 23 juni om 14.00 uur klinkt in Utrecht het startschot voor HomeRide, de sponsorwielertocht van het Ronald McDonald Kinderfonds. 500 kilometer verder en 24 uur later finishen de wielrenners weer op het Domplein in Utrecht. Leusdenaar André Ruitenbeek is één van de vele wielrenners die deze uitdaging aangaat.

Mariska Stehouwer

DANKBAAR Ruitenbeek fietst mee met het team Juncker Bike Parts-Anna. ,,Mijn collega Laurens heeft in 2016 vier maanden in het Ronald McDonald Huis Utrecht doorgebracht omdat hun dochtertje Anna bij een zwangerschap van 24 weken werd geboren. Een heftige tijd voor hen beiden waarbij zij erg dankbaar waren dat zij in Utrecht dicht bij Anna konden blijven. Laurens wilde heel graag iets terugdoen en dacht er over na een team te vormen om deel te nemen aan HomeRide 2018. Na het uitspreken van die gedachte was binnen tien minuten het team compleet. Vele collega's wilden gelijk meedoen. Helemaal beduusd was Laurens dat het zó snel geregeld was. Met Anna gaat het gelukkig beter en we hopen dat ze in een fietskar de laatste kilometers naar de finish mee kan."

SCHEMA MAKEN ,,Behalve fietsers zijn er ook begeleiders zoals chauffeurs en medische assistentie nodig bij het team. Ook deze waren snel gevonden binnen de vrienden- en familiekring. Onze werkgever, groothandel in fietsonderdelen, zorgde voor een volgauto met mechaniekers en materiaal. Inmiddels hebben we als team al een aantal keren geoefend, want een estafettetoertocht rijden is toch heel anders dan een wedstrijd rijden. De route kent een aantal wisselpunten onderweg en daar kunnen we dan eventueel wisselen. Een enkeling binnen ons team is van plan om de gehele 500 kilometer te fietsen. Zelf denk ik aan drie of vier etappes van 100 kilometer. Als je niet fietst, kan je in de bus rusten tot het volgende wisselpunt. We hebben al wel een schema gemaakt waarbij er tenminste vier wielrenners tegelijk fietsen maar de praktijk zal misschien nog anders zijn."

METERS MAKEN Ruitenbeek is sinds 2010 triatleet en gewend om vele trainingsuurtjes te maken; zwemtrainingen bij De Haaien en lopend en fietsend in de regio. Toch is deze estafettetocht weer een andere tak van sport. ,,De afgelopen weken heb ik flinke meters gemaakt. Wekelijks probeer ik drie keer 40 kilometer te fietsen maar daar moeten nog langere afstanden bij komen wil ik goed beslagen ten ijs komen."

Met deze tocht wordt geld ingezameld voor de Ronald McDonald Huizen. Deze huizen bieden ouders van opgenomen kinderen een tijdelijk thuis zodat zij dicht bij hun zieke kind kunnen zijn. Omdat het motto is; 'Home is where the heart is', is de route in de vorm van een hart gemaakt en komen de fietsers onderweg langs acht Ronald McDonald Huizen. ,,De donaties komen vooral uit de Inner Circle, soms uit onverwachte hoek van wijkbewoners. Van Jumbo Biezenkamp kreeg ik van een periode de opbrengst van het statiegeld wat een mooi bedrag opleverde."

Meer informatie of het leveren van een bijdrage: www.homeride.nl/nl/homerider/andre-ruitenbeek.