• De projectgroep laat trots het beeld zien dat bij de nominatie hoort.

    Arnoud Spaaij
  • De genodigden verzamelden zich op het erf van boerderij Groot Zandbrink.

    Arnoud Spaaij

Leusden Wandelgemeente van het Jaar 2017

LEUSDEN Het kon Leusden eigenlijk niet ontgaan. De benoeming tot Wandelgemeente van het Jaar 2017 was al door de publieksstemming voorbestemd. Uiteindelijk hakte de vakjury van wandelkrant 'te voet' de knoop door. Donderdagmiddag reikte hoofdredacteur Frank Hamdorff de prijs uit aan wethouders Overweg en Dragt op de deel van hoeve Groot Zandbrink.

Onder grote belangstelling van betrokkenen en natuurlijk ook geïnteresseerde wandelaars nam Jan Overweg namens de gemeente Leusden en de hele projectgroep de prijs in ontvangst. De titel gaat gepaard met een prachtig beeld van een wandelaar.

De gemeenten Alkmaar, Apeldoorn en Leusden waren genomineerd voor de Wandelgemeente van het Jaar 2017. Deze gemeenten kwamen uit een groep van tientallen gemeenten in Nederland die deelnamen aan de voorronden. De jaarlijkse benoeming wordt gedaan door 'te voet', de wandelkrant van Nederland. Verslaggevers van 'te voet' hebben uiteindelijk in de drie overgebleven gemeenten routes verkend. Daarbij is onder meer gekeken naar het percentage onverharde paden, rustpunten, horeca onderweg, afwisseling in het landschap, exclusiviteit voor de wandelaar, bereikbaarheid en informatie.

Een team dat is samengesteld uit vrijwilligers en medewerkers van onder andere de VVV Leusden werkte het afgelopen jaar aan de routes, bijbehorende informatie en promotie voor gemeente Leusden. Zo werden bestaande paden extra nagelopen en beoordeeld op bijvoorbeeld toegang voor minder validen. De bevindingen leidden soms tot aanpassingen of betere informatie. De projectgroep werkte ook samen met ondernemers waaronder horeca-exploitanten, grondeigenaren en diverse overheidsinstanties om Leusden zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor wandelaars. En hoewel het hele team ook de aandacht voor Leusden zonder benoeming tot Wandelgemeente van het Kaar 2017 al positief noemde, was de bekroning donderdag een grote voldoening.

Via de website van de wandelkrant konden de lezers maar ook andere supporters een stem uitbrengen op een van de drie genomineerden. Leusden stond bij de sluiting van die stemming dik vooraan met meer dan 58 procent van de stemmen.

Verslaggever Wim ten Brinke van 'te voet' liep voor de jury de routes en bekeek de omgeving in Leusden. Ten Brinke had duidelijk genoten van zijn wandelingen die hij maakte om de nominatie te beoordelen. Met een groot aantal superlatieven zette hij zijn waardering uiteen. Vooral ook over de omgeving rondom Achterveld was hij lovend, maar hij noemde ook Henschoten en Den Treek als bezienswaardigheden: ,,De routes zijn erg mooi, ijzer sterk en de folder is helder en foutloos".

Leusden heeft een prachtige erkenning op zak met de titel Wandelgemeente van het Jaar 2017.