• Martaposemuckel

Leusden telt zo’n 200 miljonairs

LEUSDEN Begin 2017 hadden zo’n tweehonderd huishoudens in de gemeente Leusden een vermogen van minstens één miljoen euro. Dat is 1,6 procent van de huishoudens. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS in opdracht van Van Lanschot Bankiers.

Zoek op deze interactieve kaart hoeveel miljonairs huishoudens (in percentage en in absolute aantallen) er in jouw gemeente wonen.

TOP-5 De top vijf miljonairsgemeenten bestaat uit traditioneel rijke regio's als Laren (10,5 procent), Bloemendaal (10,4 procent), Blaricum (9,8 procent), Wassenaar (9,1 procent) en Rozendaal (6,9 procent). In 61 gemeenten zijn daarentegen nauwelijks miljonairs. In het Zuid-Limburgse Kerkrade heeft slechts 0,3 procent een vermogen van minstens zes nullen, het minste van het land. 

De gemiddelde miljonair had in 2017 een vermogen van drie miljoen euro. Dat is maar liefst 55 keer zoveel als dat van de gemiddelde niet-miljonair. De waarde van een eigen woning of hypotheekschuld wordt hier overigens niet bij meegerekend. 

BEDRIJF Wie ook miljonair wil worden, doet er goed aan een eigen bedrijf te starten: acht op de tien kostwinners in een miljonairshuishouden heeft namelijk een eigen zaak. De helft van hun vermogen bestaat dan ook uit de waarde van aandelen in een eigen bedrijf ('aanmerkelijk belang') en ondernemingsvermogen (het saldo van bezittingen en schulden dat een zelfstandig ondernemer in zijn of haar bedrijf heeft zitten).

Benieuwd naar de cijfers van andere gemeenten in Nederland? Scroll dan door dit overzicht: