• Van links naar rechts: Jack Versluis (RAVU), Wethouder Jan Overweg, Rita van den Biggelaar (EHBO Leusden) en Ben van Middelaar (EHBO Achterveld)

    Gemeente Leusden

Leusden start met burgerhulpverlening bij hartstilstand

LEUSDEN Wethouder Jan Overweg heeft woensdag een samenwerkingsovereenkomst met de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) en de EHBO-verenigingen van Leusden en Achterveld getekend, waardoor vrijwilligers in Leusden binnenkort opgeroepen kunnen worden om hulp te verlenen bij een hartstilstand.

Burgerhulpverlening via HartslagNu is hierdoor nu officieel van start in Leusden. De Meldkamer Ambulancezorg stuurt straks niet alleen ambulances op weg, maar alarmeert ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving. Wethouder Jan Overweg is blij dat Leusden ook meedoet: ,,De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Reanimatie in deze periode vergroot het overlevingspercentage en zo kan burgerhulpverlening het verschil maken."

In Achterveld en Leusden hangen al op verschillende plekken AED's. Dat zijn draagbare apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand. Een alarmeringssysteem waarbij AED's en burgerhulpverleners kunnen worden ingezet ontbrak nog. De gemeente Leusden, De RAVU en lokale EHBO-verenigingen hebben nu de handen ineengeslagen om dit ook in Leusden en Achterveld mogelijk te maken.

John van Engelen van de RAVU: ,,De burgerhulpverlening is een waardevolle aanvulling op de professionele inzet. Door snel burgerhulp in te zetten bij reanimatiebehoeftige patiënten stijgt de overlevingskans bij een hartstilstand naar meer dan een kwart. Samen kunnen we zo snel mogelijk de beste hulp geven en de overlevingskansen vergroten."

Jaarlijks worden ongeveer 15.000 tot 16.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand als gevolg van een hartritmestoornis of hartinfarct. Buurtgenoten kunnen soms eerder bij een slachtoffer zijn dan de professionele hulpverleners. Via HartslagNu, het alarmeringssysteem dat burgers alarmeert in geval van een hartstilstand, kunnen burgerhulpverleners alvast beginnen met het verlenen van hulp. Ook kunnen zij een AED halen en deze naar de locatie van het slachtoffer brengen. Als de professionele hulp gearriveerd is, neemt deze de hulpverlening over.

Om burgerhulpverlening tot een succes te maken is het van belang dat er voldoende opgeleide vrijwilligers en beschikbare AED's zijn. Wilt u ook burgerhulpverlener worden en beschikt u over de juiste opleiding? Meld u dan aan via de website www.hartslagnu.nl. Via deze site kunt u ook uw AED aanmelden om beschikbaar te stellen voor hulpverlening. Hoe meer vrijwilligers en AED's er geregistreerd staan, hoe groter de kans is dat een slachtoffer een hartstilstand overleeft.

INFORMATIEAVOND De ehbo-verenigingen, de Hartstichting en de RAVU houden op maandag 6 november een informatieavond in het gemeentehuis van Leusden. Er zal dan meer worden verteld over HartslagNu en de AED's. Wilt u ook burgerhulperverlener worden, maar heeft u niet de juiste opleiding gevolgd? U kunt voor een reanimatie- of EHBO-cursus terecht bij diverse partijen, waaronder de EHBO-verenigingen van Leusden en Achterveld. Kijk hiervoor op www.ehbo-achterveld.nl of www.ehbo-leusden.nl. Deze organisaties zijn ook aanwezig op de informatieavond op 6 november.