• Tom Smeding kreeg een voetbal van burgemeester Gerolf Bouwmeester.

    Frits van Breda

Leusden laat met verkiezingsuitslag

LEUSDEN VVD is in de gemeente Leusden de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week woensdag. De partij haalde 18,04 procent van de stemmen.

Redactie

CDA is op basis van de uitslag de tweede partij van de gemeente (12,88 procent) en GroenLinks werd derde met 12,51 procent van de stemmen. Nieuwkomer Forum voor Democratie volgt als vierde met 12,00 procent. De uitslag: GroenLinks 8, VVD 8, FvD 6, D66 5, CDA 5, PvdA 4, ChristenUnie 4, PVV, SP 2. PvdD 2, SGP 1, 50PLUS 1, DENK 1. U26 GEMEENTEN komt niet in de Staten. Zie ook: www.kiesjouwutrecht.nl.

TE WEINIG TELLERS In Leusden ontstond donderdagochtend, de dag na de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen, enige opschudding door de late bekendmaking van de (voorlopige) uitslag. Een van de oorzaken is een nieuwe procedure voor het tellen van stemmen. Volgens de gemeente speelde ook de relatief hoge opkomst een rol, naast het feit dat er voor zowel de Provinciale Staten als het Waterschap werd gestemd.

HALVE WAARHEID Volgens stembureau-voorzitter Rita van den Biggelaar is dit de halve waarheid. ,,Feit is dat er gewoon te weinig tellers waren voor twee goed bezochte verkiezingen. De opkomst lag overal hoger dan verwacht, niet alleen in Leusden", vertelt ze op haar Facebookaccount. Woordvoerder van de gemeente Wied Ruijssenaars legt uit dat de gemeente hier op dit moment niks over kan zeggen: ,,We waren niet bij elk stembureau aanwezig."

EVALUATIE Wel gaf hij aan dat er een evaluatie plaats gaat vinden omtrent de gehele verkiezing, waarin ook het nieuwe telproces meegenomen zal worden. ,,Dit gaat op korte termijn gebeuren, met het oog op de Europese verkiezingen in mei", besluit Ruijssenaars.

18 JAAR Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar hebben ruim vijfhonderd inwoners van Leusden de leeftijd van 18 jaar bereikt. Om ze een duwtje in de richting van het stemlokaal te geven werd een ludieke actie bedacht. Jongeren die voor het eerst mochten stemmen maakten kans op een voetbal die uitgereikt zou worden door burgemeester Bouwmeester.

De redactie van het RTL4-programma Editie NL stuurde daarom een cameraploeg naar Leusden. De ludieke actie die de gemeente had bedacht om jongeren te stimuleren te gaan stemmen was opgevallen.

STIMULANS Tom Smeding was de eerste 18-jarige die kort na het openen van het stembureau in het clubgebouw van RODA'46 zijn stem kwam uitbrengen. Samen met zijn vriend Zauwi Paulusma was hij voor schooltijd gaan stemmen. ,,Nu we dat mogen, willen we ook onze stem laten horen." Dat er een voetbal klaar lag om mee naar huis te nemen was een extra stimulans geweest, bekenden ze.

Het liep niet bepaald storm in de vroege morgen. De burgemeester kon tussen half acht en halfnegen maar drie voetballen weggeven. Hij verwachtte later op de dag wel meer jongeren te verrassen.