• Kerstsferen bij Oudshoorn Bloemen

    Mariska Stehouwer
  • Maak het kerstverhaal mee tijdens de kerstlichtjeswandeling bij het Jan Banninkpark

    Kids Revival

Leusden klaar voor Kerst

LEUSDEN Zodra Sinterklaas en zijn Pieten zijn verdwenen, komen overal de kerstlichtjes en -versieringen tevoorschijn. Overal in het land worden kerstactiviteiten georganiseerd. Ook Leusden blijft niet achter en heeft elk weekend tot aan de kerstdagen iets te bieden voor jong en oud. De activiteiten op een rijtje.

Mariska Stehouwer

Eind november was er bij het Kringloopcentrum Leusden een kerstspektakel te bezoeken waar veel vrijwilligers de winkel hadden omgebouwd tot een kerstwalhalla. Het kringloopcentrum krijgt dagelijks spullen aangeleverd dus tot aan de kerstdagen zijn er volop kerstartikelen te vinden die een tweede leven verdienen. Ook bij Serafim aan de Hamersveldseweg 28 zijn genoeg kerstartikelen te vinden. De opbrengst komt ten goede aan humanitaire hulp.

MAXIMAPLEIN Zondag 10 december staat de kerstmarkt op het Maximaplein op de agenda. Van 12.00 uur tot 19.00 uur staan vijftig marktkramen opgesteld met een ruime keuze aan artikelen. Het zou zomaar kunnen dat bezoekers aan de markt de kerstman of kerstengel tegen het lijf loopt. Paul van der Spaa en Daan de Man van Maxima's organiseren de markt en zorgen uiteraard weer voor de inwendige mens. Net als afgelopen jaar zal er een varken aan het spit draaien en is er warme glühwein en chocomelk te verkrijgen. Aan muziek is ook gedacht in de vorm van een Dickenskoor en VocalGroup Akkoord. Dansstudio Beyond Basic en La Dance zorgen voor mooie optredens. 

KERST BIJ DE VOSHEUVEL Stadsboerderij De Vosheuvel ligt nét op de grens van Amersfoort-Leusden maar is een uitje dichtbij voor kinderen. Zaterdag 16 december organiseren de vrijwilligers een kerstmiddag van 13.00 uur tot 18.00 uur op De Vosheuvel. Een bijdrage van 2,50 euro per persoon wordt gevraagd voor de herinrichting van het terrein. Voor dit bedrag mogen de bezoekers meedoen aan allerlei kerstactiviteiten die op het terrein georganiseerd worden tijdens deze middag. Vrijdag 20 december is er op stadsboerderij De Vosheuvel van 16.30 uur tot 19.00 uur een kerstlichtjesavond te bewonderen. Entree is dan gratis.

DICKENSFESTIVAL Op 16 december zal voor de tweede keer het Dickens Festival Leusden plaatsvinden. De Hamershof ondergaat die dag een metamorfose en iedereen kan de sfeer ten tijde van Dickens beleven. Overal zullen zangkoortjes hun muzikale kunsten vertonen en Scrooge en zijn stadsgenoten uit A Christmas Carol kunnen zomaar ontmoet worden op de Hamershof. Verder zijn er die dag kraampjes te vinden met brocante en oude ambachten en kunnen bezoekers meelopen met de ganzenfanfare.

KERSTLICHTJESWANDELING Voor de elfde keer wordt 16 december de kerstlichtjeswandeling georganiseerd bij het Jan Banninkpark van 17.00 uur tot 19.00 uur. Tijdens de wandeling komen bezoekers, van jong tot oud, gelovig en niet-gelovig, vanuit de hele regio. Namens Kids Revival geeft Karin ter Beek aan dat de kerstlichtjeswandeling in het verleden georganiseerd werd door alleen de Koningshof, maar sinds vorig jaar is er de samenwerking gezocht met de PGL.

En deze samenwerking resulteerde in een kindermiddag vol activiteiten voorafgaand aan de kerstlichtjeswandeling. ,,De kindermiddag is inderdaad nieuw op de dag van de kerstlichtjeswandeling. We hebben een gezellige middag met de kinderen waarbij we al helemaal in de kerstsfeer komen. Met de kinderen gaan we knutselen en natuurlijk is er wat lekkers."

Glazen potjes en waxinelichtjes zijn nog welkom. Om te doneren kan er contact opgenomen worden via kidsrevival@outlook.com. Aanmelden voor de kindermiddag hoeft niet. Kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 zijn welkom om 15.00 uur in de kantine van LHV bij het Jan Banninkpark. 

PROEF DE BIEZENKAMP Vrijdag 22 en zaterdag 23 december zorgen de ondernemers op De Biezenkamp voor een nieuw evenement: Proef De Biezenkamp. De Biezenkamp wordt twee dagen lang het decor van een kerstlandschap met kersthuisjes. Vrijdag van 14.00 uur tot 22.00 uur gaat de horeca de kersthuisjes in en zijn er allerlei hapjes te verkrijgen. Zaterdag vanaf 10.00 uur neemt de detailhandel de kersthuisjes over en zullen er allerlei leuke producten en acties te verkrijgen zijn. Anita Floot van eetcafé Plan B geeft aan dat iedereen zo enthousiast was over de Dorpsdag dat de ondernemers het een vervolg wilden geven in de dagen voor kerst.

,,Regen of sneeuw maakt niet uit, we hebben alles overdekt en een verwarmd terras geregeld. Behalve de kersthuisjes hebben we ook kinderactiviteiten, ijspegel vangen en diverse muziekoptredens. Zaterdagavond sluiten we af met de kerstmutsendisco met DJ Lex. Je mag met je eigen kerstmuts komen maar er kunnen ook kerstmutsen gekocht worden waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Voedselbank Leusden en de Emmaschool. Het doel van deze twee dagen is om lekker te genieten van De Biezenkamp, de lekkernijen te proeven en elkaar te ontmoeten."