• Tom Röben en Jacqueline van Lobenstein in de bewegingsruimte van gezondheidscentrum De Heelkom

    Mariska Stehouwer

Leusden Fit gaat tweede jaar in

LEUSDEN LeusdenFit, het meerjarenprogramma dat als doel heeft om iedereen in Leusden en Achterveld meer bewust te laten worden van een gezonde leefstijl gaat het tweede jaar in. Zaterdag 7 oktober geeft wethouder Erik van Beurden om 12.00 uur op 't Plein het startsein door samen met Mart Pool, deelnemer aan het EK Freestyle voetbal, een balletje te trappen.

Mariska Stehouwer

Projectleider van LeusdenFit en buurtsportcoach Tom Röben en Jacqueline van Lobenstein, fysiotherapeute bij De Heelkom in Achterveld en lid van de SEL (samenwerkende organisatie huisartsen en fysiotherapie in Leusden en Achterveld) vertellen enthousiast over de plannen voor het komend jaar maar eerst kijkt Röben terug op het afgelopen jaar.

,,Wat heel positief is dat veel Leusdenaren LeusdenFit nu kennen. Het plan was om in het eerste jaar voornamelijk de basisschoolleerlingen te bereiken en dat doel hebben we met LeusdenFit zeker gehaald. Veel basisscholen zijn begonnen met het lopen van The Daily Mile en er wordt wekelijks of zelfs dagelijks staand les gegeven op diverse scholen. Ook wordt er tijdens de waterweken aandacht besteed aan het belang van water drinken en gezonde voeding en fruit."

NIEUWE INITIATIEVEN Lobenstein geeft aan dat de samenwerking van de fysiotherapeuten en huisartsen met LeusdenFit een goede aanvulling is. ,,Als fysiotherapeut zie je heel veel mensen, maar over het algemeen maar voor een bepaalde periode en daarna zouden ze zelf aan de slag moeten. Dat gebeurt lang niet altijd, terwijl het vervolgtraject ook erg belangrijk is. Als we samen met LeusdenFit in Achterveld iets op dat vlak kunnen organiseren zou dat fijn zijn." Nieuw in het programma van LeusdenFit is The Big Five.

Röben: ,,Voor de maand januari is een stempelkaart bedacht waarbij vijf stempels verdiend kunnen worden door basisschoolleerlingen door bijvoorbeeld een week lang fietsend of wandelend naar school te gaan, een week lang fruit en water mee als tussendoortje en meer van dat soort initiatieven. Voor de kinderen met een volle stempelkaart wordt een sportdag georganiseerd. Ook gaan we weer sportactiviteiten opzetten voor volwassenen; denk aan trefbal, slagbal of apenkooien. Na je schooltijd doe je dat nooit meer terwijl veel volwassenen dat echt nog wel leuk vinden om te doen. Een voorproefje hiervan kan je meepakken op dinsdag 17 oktober van 19.00 uur 20.30 uur in gymzaal Atlas. Met gymnastiekvereniging Impala zijn wij in gesprek over de structurele invulling hiervan."

ACTIVITEITEN Op 7 oktober start de LeusdenFit week met diverse activiteiten op het plein tussen 10.00 uur en 14.00 uur. Na de opening geeft freestyler Mart Pool een clinic waarbij alle kinderen kunnen meedoen, neem dus je eigen voetbal mee. Een kinderdiëtiste is aanwezig en WIJKfysio verzorgt tussen 12.00 uur en 14.00 uur valpreventie voor ouderen en je kan een fittest doen. BSO en kinderdagverblijf De Wiebelwagen is aanwezig met beweging voor peuters en de kleintjes kunnen hun energie kwijt op de springkussens geregeld door de SNO.

Donderdag 12 oktober is er van 9.00 uur tot 9.30 uur zitgym voor ouderen in De Heelkom. In de herfstvakantie wordt er op woensdag 18 oktober een schoolsporttoernooi in sporthal de Korf georganiseerd door de buurtsportcoach voor de kinderen in de leeftijd 7 tot en met 12 jaar. Voor meer informatie zie de Facebookpagina van LeusdenFit.