• Gemeente Leusden
  • De aankondiging op het huidige onderkomen aan de Fokkerstraat is aangebracht.

    Frits van Breda

Leusden is aan het verhuizen

LEUSDEN Nog even en de inwoners van Leusden kunnen voor gemeentezaken weer terecht op de vertrouwde plek aan 't Erf aan de rand van winkelcentrum Hamershof. Projectleider Peter van der Heijden heeft er alle vertrouwen in dat het publiek vanaf 24 september om 12.00 uur in het Huis van Leusden terecht kan.

Frits van Breda

Een feestelijke opening gaat het over bijna twee weken niet worden. De officiële ingebruikname zal in een later stadium plaatsvinden.

9 MILJOEN De realisatie van de bouw van het nieuwe onderkomen heeft precies twee jaar in beslag genomen. Op 6 juli 2016 ging de gemeenteraad akkoord met het voorstel om ruim 9 miljoen euro ter beschikking te stellen voor een gebouw dat aan alle eisen van de tijd zou voldoen.

NIEUWE NAAM Niet alleen de gemeenteambtenaren nemen op 24 september hun intrek in het Huis van Leusden. Ook de zorg- en welzijnsorganisatie Larikslaan2 sluit op 21 september de deuren op het huidige adres om drie dagen later weer verder te gaan op 't Erf. Tot op heden werd het huisadres gebruikt als naam van de organisatie. Met de verhuizing komt daar verandering in. De medewerkers en de inwoners van Leusden zullen moeten wennen aan de naam 'Lariks'.

ONDEDRWIJSORGANISATIE Met het gemeentelijk apparaat zal ook de Stichting Voila mee verhuizen naar de nieuwe locatie. Voila is de grootste onderwijsorganisatie in Leusden. Die ontstond in 2009 toen protestants christelijk, katholiek en openbaar onderwijs fuseerden en samen verder gingen met één samenwerkingsbestuur als samenwerkingsverband.

VOILA Al geruime tijd bezetten de medewerkers van Voila enkele bureaus in het huidige gemeentehuis. Voor Voila is in het nieuwe Huis van Leusden op de eerste verdieping ruimte beschikbaar. Peter van der Heijden is als projectleider onder meer betrokken bij de verhuizing. Twee jaar geleden was hij ook verantwoordelijk voor de verhuizing naar de Fokkerstraat

SITUATIE ANDERS ,,Niet zo spannend achteraf gezien", blikt hij terug. Destijds moest alles uit het gemeentehuis verhuizen en op zijn nieuwe plek gezet worden. Nu is de situatie totaal anders en heeft hij ook meer verantwoordelijkheden.

INRICHTING De combinatie Zenzo-Lithos heeft de ruimte voor de gemeente, Lariks en Volila casco opgeleverd. Het Leusdense bedrijf Wildenberg Interieurarchitectuur van Stan van den Wildenberg, is na een inschrijving door het Inkoopbureau Midden Nederland geselecteerd om de inrichting van het nieuwe Huis van Leusden te realiseren.

PRIJSSTIJGINGEN Niet alle suggesties van het team van Wildenberg konden, mede door niet ingecalculeerde prijsstijgingen, gerealiseerd worden. ,,Ik weet zeker dat ik straks toch trots ben op het resultaat en dat de inrichting een eigen signatuur heeft", aldus Stan van den Wildenberg.

MEUBILAIR Hoewel bij een nieuw onderkomen meestal ook gedacht wordt aan nieuw meubilair gaat dat bij de gemeente niet op. Een deel is nog niet afgeschreven en verhuist mee. Toch zal het voor de medewerkers allemaal totaal anders worden. Van een vaste werkplek is geen sprake meer. Alleen de drie wethouders, de burgemeester en de griffier beschikken straks over een eigen kamer.

INLOGGEN Vanaf 24 september zijn de werkplekken voor medewerkers voorzien van twee monitoren, een toetsenbord en een muis. Iedereen kan dan met zijn eigen laptop inloggen in het systeem. Ook telefoneren kan met de laptop en een headset die iedereen krijgt. ,,Het zal even wennen zijn maar na een week weet je niet beter", voorspelt Van der Heijden. Het publiek gaat er in iedere geval niets van merken, zo wordt gegarandeerd.

ARCHIEF Het archief nam tot voor kort altijd veel ruimte in. Dat is nu verleden tijd. Alles wordt gedigitaliseerd. Ook de documenten die wettelijk bewaard moeten blijven, worden gedigitaliseerd. De originele versies gaan naar de centrale opslag van Archief Eemland in Amersfoort, waar ook veel andere gemeenten hun oude stukken hebben opgeborgen.

ELEKTRONISCH Het overgebleven papieren archief blijft voorlopig in de Fokkerstraat. Wanneer ook deze documenten elektronisch zijn verwerkt verhuizen ze naar Archief Eemland in Amersfoort.