• Frits van Breda

Leerlingen verrast met prijs op Dag van de Leerplicht

LEUSDEN Dunya Hilhorst, leerling in groep 8 van het Kompas, werd donderdagmorgen in de klas verrast door onderwijswethouder Patrick Kiel en twee leerplichtambtenaren. Het bleek dat zij één van de winnaars was van een fotowedstrijd waarin tot uiting moest komen wat het persoonlijk recht op leren betekent.

Dunya moest toegeven dat ze de foto niet zelf had gemaakt. Wel had ze het idee bedacht dat ze zelf op de foto wilde, zittend op een stapel boeken. Haar vader had de foto genomen. De ingelijste foto hangt voorlopig op school.

TAART De klasgenoten vonden het leuk dat de prijs in hun lokaal werd uitgedeeld. De wethouder had namelijk een grote taart meegebracht met een afbeelding van de winnende foto.

Senna Voskuilen van het Startblok in Achterveld had een uur eerder te horen gekregen dat hij in de prijzen was gevallen, met het gevolg dat ook zijn klasgenoten van een gebakje konden genieten. Wethouder en ambtenaren besloten hun trip bij de Hobbit in Leusden. Daar hadden Izzie van Leest en Elin Fikkert samen een foto gemaakt die voor een prijs in aanmerking kwam. Ook daar waren de klasgenoten blij met de traktatie.

Aan de ' Dag van de Leerplicht' wordt in Nederland elk jaar aandacht besteed. Alle leerlingen van groep acht hebben in Leusden een brief ontvangen van het Team Leerplicht van de gemeente. Daarin werd gewezen op het feit dat iedereen tot de leeftijd van 18 jaar leerplichtig is. ,,We zeggen liever dat je het recht hebt om te leren, en daar mag je blij mee zijn. Voor veel kinderen in andere delen van de wereld is dat niet zo goed geregeld."