• Keolis brengt het aantal carrousels met leenfietsen terug van zes naar vier.

    Marcel Koch

Leenfietsen niet in trek: carrousels verdwijnen

LEUSDEN De fietscarrousels met leenfietsen aan de Ben Ponlaan en Bohemen zijn door Keolis Nederland weggehaald. Volgens woordvoerder Lotte Hendriksen van Keolis werd er op deze locaties onvoldoende gebruik gemaakt van de zogenaamde KeoBikes.

Marcel Koch

,,Bovendien hadden we op deze specifieke plekken veel last van vandalisme'', verklaart Hendriksen. ,,De fietsen werden vernield.'' De maatregel, vervolgt Hendriksen, is genomen in overleg met de gemeente Leusden en de provincie Utrecht. ,,De leenfietsen krijgen nu elders in de provincie een plek.''

De carrousels met de leenfietsen naast de bushaltes aan de Groene Zoom, Plesmanstraat, Geertrudishof en Bavoort blijven vooralsnog wel staan als service voor de busreiziger. ,,Er is voor ons geen reden om die nu ook weg te halen'', aldus de woordvoerder van Keolis. Wel stelt ze dat deze locaties nadrukkelijk in het vizier worden gehouden.

EFFICIËNT Met de speciale KeoBike-app kunnen gebruikers met hun smartphone een leenfiets reserveren voor 1,50 euro per uur of 3 euro per dag. Het digitale leenfietssysteem werd eind 2016 door Keolis op een aantal plekken in Nederland geïntroduceerd als onder meer een manier om de frequente reiziger efficiënt zijn eindbestemming te bereiken. Dat de keuze destijds mede op Leusden viel, had te maken met de nieuwe dienstregeling. Bushaltes verdwenen, waardoor loopafstanden werden vergroot. Ruud Stuivenberg van SP Leusden verbaast zich niet over het reduceren van het aantal carrousels. ,,Dit systeem is bedoeld voor forensen die Leusden in komen, maar die zijn op één hand te tellen. Als SP hebben we vanaf het begin geroepen dat dit servicesysteem tot mislukken is gedoemd. Het zal me niet verbazen als Keolis langzaamaan alle carrousels in Leusden weghaalt.''

ZWAAR EN GROOT Bij de introductie van het leensysteem had Keolis als direct te maken met vernielzucht. Ook kwam er uit de hoek van belangenvereniging Stichting Maatschappelijke Begeleiding Leusden (SMBL) kritiek op de leenfietsen. Ze werden als zwaar en te groot ervaren.