• Frits van Breda

Latent Talent richt zich op jeugd

LEUSDEN Latent Talent bestond vorig jaar veertig jaar. Leden van de Ronde Tafel hadden in 1976 het idee opgevat om Leusdenaren, die kennis wilden overdragen aan geïnteresseerde dorpsgenoten, met elkaar in contact te brengen. Het initiatief bleek een groot succes. Ook na veertig jaar is de belangstelling nog onverminderd groot. Toch maakte het stichtingsbestuur zich twee jaar geleden zorgen over de toekomst. Het merendeel van de leden was de leeftijd van 65 jaar inmiddels gepasseerd. ,,We willen geen bejaardenclub worden", aldus de toenmalige voorzitter Wil Melchers. Na zich 25 jaar ingezet te hebben voor Latent Talent, waarvan zestien jaar als voorzitter, heeft ze het stokje overgedragen aan Alexander Artz. Samen met een deels vernieuwde werkgroep presenteert hij de nieuwe gids met verrassend nieuwe cursussen.

Frits van Breda

Vorig jaar ontving Latent Talent de jaarlijkse AFAS-aanmoedigingsprijs. Een prijs die vooral bedoeld is voor startende organisaties. Latent Talent kreeg de prijs vanwege het feit dat de organisatie zich inspande om cursussen voor de jeugd aan te bieden. ,,We moeten kijken naar de toekomst", aldus de in januari aangetreden voorzitter. De belangstelling van cursisten ging tot op heden vooral uit naar de onderwerpen yoga, talen, schilderen en tekenen. Deelnemers waren over het algemeen wat oudere inwoners van Leusden. ,,We willen een jongere uitstraling", werd het uitgangspunt voor de werkgroep. Regelmatig kreeg Latent Talent telefoontjes met de vraag of er niet iets gedaan kan worden voor kinderen. ,,Weg van de computers." Aan dat laatste heeft de organisatie gehoor gegeven. Op het programma staat onder meer een 'creatieve cursus voor kinderen' waarin, verdeeld over negen middagen, deelnemers de gelegenheid krijgen om kennis te maken met tal van technieken.

Het aanbod aan cursussen is groter dan voorheen. Dit jaar zijn er ruim honderd mogelijkheden waarvoor men zich kan inschrijven. De laatste jaren bedroeg het aantal deelnemers ruim 800. Als het aan de werkgroep ligt worden het er dit jaar 1000, mogelijk door het bredere aanbod. Nieuw is de samenwerking met andere organisaties. Alexander Artz is blij met het aanbod van de Historische Kring Leusden om twee lezingen te verzorgen over twee verschillende onderwerpen. Iedereen die belangstelling heeft voor de landbouwhistorie in de Gelderse Vallei kan zich inschrijven voor een 'cursus', samengesteld door Hoeve Groot Zandbrink. Ook staan er voor dit seizoen culinaire cursussen op het programma. Opvallend zijn de speciale vader/dochter en moeder/zoon kookavonden in de gids.

De cursusgids wordt verspreid op 16 augustus, samen met de Leusder Krant van die dag. Inwoners met een ja/nee sticker kunnen de gids onder meer afhalen bij de bibliotheek, het gemeentehuis en alle boekwinkels. Vanaf heden is het mogelijk om digitaal in te schrijven via de site www.latenttalent.org. Op zaterdag 26 augustus houdt Latent Talent open huis in de bibliotheek van 14.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie en inschrijven is iedereen daar van harte welkom.