• Foto Van Denderen

Laatste 'attentiesteen' op zijn plek

"een cadeautje voor leusden"

Frits van Breda

LEUSDEN Donderdagmiddag vond voor de deur van restaurant Kraton aan de Hamersveldseweg een bijzondere gebeurtenis plaats. Burgemeester Annemieke Vermeulen kreeg een bezem in haar handen gedrukt om het zand weg te vegen dat een grote tegel bedekte. Het betrof een handeling waarmee de laatste van elf zogenaamde 'attentiestenen' zichtbaar werd. In dit geval ging het om een tegel waarop een foto en de geschiedenis van de Rosbeijer staat. Een historie die de periode van 1745 tot 2006 beslaat.

De 'attentiestenen' liggen, verspreid over de gehele gemeente, op plaatsen waar in het verleden een markant gebouw heeft gestaan dat een prominente plaats in het dorp innam. Het betreft bouwwerken die historisch gezien van belang waren. De verwachting is dat inwoners van Leusden en toeristen even stil staan bij de fraaie tegels van 50x50 cm, verzonken in de bestrating.

Dat Leusden verrijkt is met elf fraaie tegels is te danken aan het initiatief van José Huurdeman. Tot haar eigen grote verrassing kreeg zij tijdens de nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis de Annie de Beaufortspeld uitgereikt, onder meer voor het feit dat ze drie boeken over de geschiedenis van Leusden had geschreven. Bij de speld hoort ook een geldbedrag dat besteed moet worden aan een sociaal/cultureel doel binnen de gemeente Leusden.

,,Ik had geen idee waar ik het geld aan moest besteden", aldus José Huurdeman acht maanden nadat ze de prijs in ontvangst had genomen. Toch kwam er al snel een goede suggestie. Architectenbureau Woudstra uit Schijndel stuurde een mailtje met de suggestie 'attentiestenen' in de gemeente te plaatsen. José, bestuurslid van de Historische Kring Leusden, vond het een goed idee. Ook stichting de Boom, schenker van de speld en het bijbehorend geldbedrag ging akkoord. Dit betekende genoeg financiën voor vijf tegels. Het gemeentelijke fonds samenlevingsinitiatieven verdubbelde dit bedrag. Uit een lijst van 16 plekken die in aanmerking konden komen voor een steen werden er vijf geschrapt. De Historische Kring maakte het mogelijk alsnog een elfde steen te plaatsen.

José Huurdeman ziet de 'attentiestenen' als een cadeautje voor Leusden. ,,Hoe mooi de stenen ook zijn, we zien toch liever dat bestaande historische panden gerestaureerd worden" hield ze haar gehoor voor.

De elf tegels zijn gelegd in Leusden-centrum, Leusden-zuid en Achterveld. De juiste plek en de beschrijving is te vinden op de website www.historieleusden.nl. Digitaal is er al een fietsroute uitgestippeld die ook op de site van de Historische Kring te vinden is. Volgend voorjaar verschijnt er een aparte fietsbrochure 'Attentiestenen Leusden'.