• Latent Talent biedt weer een gevarieerd aanbod van workshops, cursussen, lezingen en excursies.

    Jacqueline Hakkenberg
  • Voorzitter Alexander Artz: ,,We moeten niet in slaap vallen. -

    Mariska Stehouwer

Volop keuze bij Latent Talent

LEUSDEN De gele aanplakposters langs de wegen vallen op. Latent Talent biedt vanaf september weer een gevarieerd aanbod van workshops, cursussen, lezingen en excursies. De organisatie gaat inmiddels haar 44ste seizoen in en is niet meer weg te denken uit Leusden. Voorzitter Alexander Artz vertelt dat ook zij hun aanbod aanpassen aan de veranderende maatschappij.

Mariska Stehouwer

,,Mensen willen niet meer twintig lessen achter elkaar volgen en ook niet alvast cursussen boeken voor een half jaar later en dus bieden wij kortere cursussen aan en verschijnt het gele boekje nu twee maal in het jaar. Nu en in december komt het voorjaarsaanbod", geeft de enthousiaste voorzitter aan. ,,Misschien meer dan voorgaande jaren moeten we niet in slaap vallen als organisatie. We willen een gevarieerd aanbod aanbieden, waarbij we inmiddels een groot aanbod voor de jeugd en ook de veertigers zouden we graag trekken naar de cursussen van Latent Talent. Hierdoor proberen we jaarlijks nieuwe mooie combinaties te bedenken, zoals dit jaar een lezing over de Amersfoortse expressionist l' Hoëst door Marion Noordstar en een bijpassend bezoek aan de tentoonstelling bij museum Flehite. Waar andere cursus-aanbieders in de regio een dalend aantal cursisten ziet, hebben wij gelukkig al een aantal jaren een stabiel aantal van achthonderd cursisten."

AANDACHT VOOR KINDEREN Sinds twee jaar probeert de organisatie ook voor kinderen een aantrekkelijk aanbod samen te stellen. ,,Zo wordt er bijvoorbeeld een cursus techniek gegeven door Judith Hofstee. Je leert zagen, timmeren en werken met elektriciteit. Je ontdekt hoe je iets kunt laten bewegen, licht en geluid kan laten geven. Je bouwt een flipperkast, een knikkerbaan, een borstelrobot of een bibberbeest. Striptekenen voor 8- tot 12-jarigen zit sinds vorig jaar in het aanbod waarbij Linda de Wit in zes lessen je je eigen stripfiguur leert maken. Ga je liever met de camera op pad dan geeft Milon Abrahamse een workshop fotografie buiten bij de Groene Belevenis. Een greep uit de 68 keuzes voor volwassenen: Ontstressen met Live The Connection door Ida Kuyk, hakken en gutsen in hout door Frank Driessen, yoga door Anne van Dam, Zin in koffie of kleurencafé van Marja van 't Wel of een lezing van André Bolhuis over topsport en de Olympische Spelen."

CURSUS UITGELICHT Jacqueline Hakkenberg kwam ruim drie jaar geleden met haar leerwerkplaats van Amersfoort naar de Olmenlaan in Leusden en bood zich al snel aan als docent bij Latent Talent met workshops leren tassen maken. ,,Ik kende Leusden slecht en de Leusdenaren kenden mij niet. Door mij aan te bieden via Latent Talent kreeg ik een mooi podium. Daarnaast vond ik mijn aanbod, het maken van een leren tas, een mooie aanvulling op het aanbod van Latent Talent. Om mijn aanbod aantrekkelijk te houden, ook voor ex-cursisten, bied ik dit jaar vijf cursussen die heel verschillend zijn van elkaar. Ik hoop dat ik daarmee een grote groep mensen enthousiast kan maken voor het werken met leer. Ik merk dat deelnemers vaak verbaasd zijn over hun eigen mogelijkheden. Leuk om te zien hoe iedereen binnen drie lessen de smaak te pakken krijgt."

Meer informatie over de cursussen staan in het gele boekje en online via latenttalent.org. Elke maandag tussen 10.00 en 12.00 uur zit een vrijwilliger in de bibliotheek om mensen op weg te helpen als online aanmelden niet mogelijk is.