• An Hong: ,,Ik gebruik zowel aquarel, acryl als olieverf maar heb geen speciale stijl.''

    Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Veelzijdige An Hong exposeert in De Kunstberg

LEUSDEN/WOUDENBERG Bij de Kunstberg start op zaterdag 9 november de expositie van de veelzijdige An Hong uit Leusden, die wordt geopend door burgemeester Cnossen. Tot dusver kennen Woudenbergers Hong van de flesjes met Chinese schilderkunst, maar daarnaast maakt ze ook schilderijen, beeldhouwwerken of Chinese aquarellen.

Met een gedetailleerd schilderij van Saskia van Uylenburg en één van Annechien Steenhuizen deed ze mee aan een tv-programma over Rembrandt.

An tekende als kind al veel. Haar vader was boer maar ook dorpsraadslid en schrijver. Hij kalligrafeerde en maakte traditionele Chinese schilderijen met inkt en aquarel op rijstpapier. An en haar twee oudere broers probeerden dat ook. Als twaalfjarige won ze op school een prijs met tekenen. Dat kwam vervolgens in een landelijke krant en dat gaf haar zelfvertrouwen, vertelt ze nu jaren later.

FLESJES Na de middelbare school wilde ze naar de kunstacademie maar dat was te duur. In plaats daarvan deed ze een kunstschilderopleiding. Daar specialiseerde ze zich dankzij een enthousiaste docent in het schilderen van flesjes en bollen. Die flesjes zijn vergelijkbaar met de oude Nederlandse snuifdoosjes en werden gebruikt door mensen uit de hogere kringen.

SHANGHAI De kunstenares werd in 1996 gevraagd te gaan werken in een galerie in Shanghai. Deze staat in een klassieke tuin uit de Ming-dynastie. Uit de hele wereld bezoeken mensen de tuin en bezichtigen de traditionele Chinese kunstvormen.

Amper een jaar later werd An uitgenodigd om te exposeren en te demonstreren op een Chinees Cultuur festival in Stuttgart, Duitsland. Toen Bill Clinton in 1998 de tuin bezocht kocht hij twee beschilderde flesjes van haar.

An Hong werkte in totaal vijf jaar in de galerie in Shanghai en ontmoette daar haar man Peter van Dommelen. Ze correspondeerde met Peter en in 2001 trouwden ze in China waarna An naar Nederland kwam. Ze werd lid van de Kunstberg in Woudenberg en van Artiplu in Leusden.

GEVOEL An vertelt met plezier en enthousiasme over haar werk. ,,Ik gebruik zowel aquarel, acryl als olieverf in mijn schilderijen maar heb geen speciale stijl. Het wordt altijd anders dan ik in mijn hoofd heb. Bij beeldhouwen gebruik ik verschillende soorten stenen. Gevoel en emotie dagen mij uit om dit met vormen en kleuren uit te drukken in mijn werk."