• Enno Paulusma met een portret van partner Cees en hun kleindochter Anne.

    Mariska Stehouwer

Schilderij van Paulusma genomineerd voor Portretprijs

LEUSDEN Met het expressieve portret van Leonneke, LÉO genaamd, heeft schilder Enno Paulusma zich weten te plaatsen bij de portretten die genomineerd zijn voor de tweede editie van de Nederlandse Portretprijs. De stichting DNP heeft uit 1251 inzendingen vijftig portretten genomineerd die geëxposeerd worden in Slot Zeist.

Mariska Stehouwer

De interesse voor schilderen kwam al vroeg. ,,Als tienjarige ging ik langs de deuren voor de kinderpostzegels. Ergens kregen we wat te drinken en zag ik binnen een muurschildering. Dát was wat ik wilde doen. Na de middelbare school moest ik een keuze maken en dacht ik dat etaleur wel wat voor mij was. Door de grote opkomst bij de etaleurs-afdeling, werd ik op de schilders-afdeling van de school geplaatst en die heb ik, zonder spijt, afgerond. Zo'n 25 jaar ben ik als zelfstandig ondernemer werkzaam geweest in de (huis) schildersbranche. Af en toe maakte ik ook hout- en marmerimitaties. Het materiaal gaat in al die jaren wel in je vingers zitten. In 2000 maakte ik een portret van mijn partner Cees, maar er ging pas echt tijd naar het schilderen vanaf 2005 toen er voor een feest koeien geschilderd moesten worden. Meestal werk ik met acryl op linnen omdat de snelle droogtijd een voordeel is bij het schilderen."

NAAR BUITEN TREDEN ,, Je maakt zelf als schilder een enorme ontwikkeling door. Mijn eerste reeks schilderijen waren vissen. Vissen intrigeerden mij al mijn hele leven. Dan zag ik ze op de markt liggen en dacht na over hun leven onder water. Deze reeks schilderijen hangt inmiddels bij een groothandel in vis in Urk." Na de vissen kwam de nadruk meer op de portretten te liggen. ,,Bij de mens houd je rekening met het karakter en met emoties. Cees is vaak onderwerp van mijn schilderijen, maar voor de inzending voor de Nederlandse Portretprijs mocht ik Leonneke op het doek zetten." Hij maakte een expressief portret. Eigenlijk precies zoals zij zelf is, geeft de kunstenaar aan. ,,Zij is mode ontwerpster van haar eigen label LEO, maar ik was vooral geboeid door de tatoeage in haar nek die ik op het doek wilde vastleggen. Voor mij is een portret af als het mij roert en een emotie oproept. Door mee te doen aan de portretprijs wil ik meer naar buiten treden met mijn werk."

GEDICHTENBUNDELS Behalve schilderijen heeft Paulusma ook diverse gedichtenbundels op zijn naam staan. ,,In de jaren '90 was ik lid van een forum van de NCRV waarbij je gedichten kon insturen en daar kreeg je dan feedback op. Hier heb ik wel geleerd om anders te lezen en anders te kijken. Zo af en toe draag ik ook voor uit eigen werk, meestal in Eijlders, een dichtcafé in Amsterdam waar het elke derde zondag van de maand mogelijk is voor dichters om voor te dragen."

In het najaar zal Paulusma te zien zijn in één van de afleveringen van Sterren op het doek en komend voorjaar wordt zijn collectie Semana Santa geëxposeerd in theater De Tuin. Het Portret is van 1 september tot en met 17 november te zien in slot Zeist. Meer informatie over de schilder is te vinden op ennopaulusma.nl.