• Theo Blom was echt verrast door de toekenning van de Krentenpuup.

    Arnoud J Spaaij

Krentenpuup 2018 voor Theo Blom

ACHTERVELD Een indrukwekkende staat van dienst heb je als je van de carnavalsvereniging de Krentenpuup krijgt uitgereikt. Vrijdagavond tijdens het grote carnavalsfeest van De Puupenkoppen viel de eer ten deel aan Theo Blom.

Arnoud J Spaaij

 

Theo Blom was compleet verrast. De 64-jarige goedlachse Achtervelder stond een beetje verbouwereerd te luisteren naar zijn eigen verdiensten die werden voorgelezen door de president van carnavalsvereniging De Puupenkoppen Alex Houtveen. Blom kreeg al eens een lintje. Maar hij reageert: "Toen kreeg ik op het laatste moment toch wat in de gaten. Nu wist ik echt van niks. Alleen mijn vriendenclub 'Moatsjap Onder Invloed' wilde dit jaar opvallend graag naar Groot Carnaval."

 

VRIJWILLIGERSPRIJS De toekenning van de Krentenpuup, de vrijwilligersprijs die al sinds 1974 jaarlijks door carnavalsvereniging De Puupenkoppen wordt uitgereikt, is voor iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Achterveldse gemeenschap. En de carnavalsvereniging neemt niet alleen het besluit in het diepste geheim maar ook de voorbereiding voor de ceremonie ging dus aan de Krentenpuuper helemaal voorbij. Blom was als rasechte carnavalsvierder vrijdag wel aanwezig op Groot Carnaval, een feestavond met zo'n 1.000 bezoekers, maar ook door zijn vrienden een eerder de zaal in gelokt. "Ook dat had ik niet in de gaten."

 

INDRUKWEKKENDE LIJST Blom heeft de onderscheiding, bestaande uit een uitgebreid eerbetoon met oorkonde, een krentenbrood van maar liefst vijf kilogram in de vorm van een logo van de carnavalsvereniging, bloemen, felicitaties en toespraken, niet zo maar gekregen. De lijst met een indrukwekkende hoeveelheid vrijwilligerswerk voor de gemeenschap begint al voor 1980. Zijn lidmaatschap bij Avanti wordt genoemd met een vraagteken maar moet 'ergens' rond dat jaar begonnen zijn. Een groot deel van zijn leven besteedt Blom al aan tal van functies voor de Sint Jozefparochie in Achterveld. Verweven met zijn inzet voor de parochie hielp Blom ook mee in diverse werkgroepen. Blom was mede-oprichter van WALO, de stichting die een Wisselwerking Achterveld Leusden Oekraïne bewerkstelligd en dat onder andere financiert door de organisatie van de kerstmarkt in Achterveld.Regelmatig is Theo Blom te zijn met paard en wagen in de omgeving en ook voor zijn hobby heeft hij zich ingezet. Als voorzitter van Landelijke Rijvereniging, Ponyclub en Menvereniging De Singels zet hij zich in voor een nieuwe huisvesting voor de paardrijvereniging maar ook combineert hij het met zijn inzet als vrijwliiger voor de Agrarische Natuurvereniging Vallei Horstee. Op zijn land van zijn boerderij loopt de Valleitrail waar paardenliefhebbers gebruik van kunnen maken. En met andere vrijwilligers onderhoud Blom delen van het Kallenbroekerbos. De lijst met van verdienstelijke inzet is imposant en nog uitgebreider.De ceremonie vond plaats op het podium voor de bomvolle feestzaal van Ons Gebouw. Het maakte de uitreiking nog waardevoller voor Blom toen er honderden dorpsgenoten de overhandiging met een groot applaus bevestigen.