• Lieveke, in haar danskleding, glunderend op een paard van Pegatrust.

    Mariska Stehouwer
  • Wethouder Vos (en Jansma - Baarn) deden mee bij het circus Amersfoort.

    Mariska Stehouwer
  • Sporters en trainers, buurtsportcoaches en wethouders bij elkaar met het convenant.

    Mariska Stehouwer

Krachtenbundeling bij convenant Grenzeloos Actief

LEUSDEN Sportpark Burgemeester Buining en Fort33 waren zaterdag de plekken waar mensen met een handicap, sportverenigingen, buursportcoaches, beleidsmedewerkers en wethouders uit de regio elkaar ontmoetten op de 'Dag van de aangepaste sport'.

Mariska Stehouwer

In de regio is het afgelopen jaar veel naar samenwerking gezocht tussen buurtsportcoaches en sportverenigingen die aanbod hebben voor mensen met een beperking. De handicap kan zeer divers zijn; een verstandelijke beperking, een stoornis in het autistisch spectrum, een lichamelijke of motorische beperking, een chronische ziekte of een visuele of auditieve beperking.

POSITIEF GEZOND Sjoerd Versteeg, één van de vijf Leusdense buurtsportcoaches, geeft aan dat hun doel is om sporten voor iedereen beschikbaar te maken. ,,Of je nu jong of oud bent, teveel kilo's hebt of je bent rolstoel gebonden, voor iedereen moet bewegen toegankelijk zijn. Vanuit het programma Leusden Fit staan wij voor 'samen positief gezond' en willen wij geen enkele doelgroep uitsluiten. Het afgelopen jaar hebben we de samenwerking gezocht op het vlak van aangepast sporten. Deze dag van de aangepast sport heeft onder andere tot doel om iedereen te laten zien wat er mogelijk is in de regio."

CLUB DREMPELLOOS Geïnteresseerden konden zich uitleven bij het grote aanbod van de aangepaste sporten. In de sporthal was GSVA, Gehandicapten Sport Vereniging (regio) Amersfoort, aanwezig met diverse takken van sport zoals paratafeltennis, rolstoel basketbal, E- en H–hockey. Circus Amersfoort belooft dat iedereen een circusartiest kan zijn en biedt eens in de twee weken Club Drempelloos aan, een les voor 7- tot 18-jarigen waar de focus ligt op balans en groei van de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling. Trainster Marjolein de Vries van gymnastiekvereniging Impala geeft aan dat het aangepast sporten geïntegreerd is in de standaard les en dat dat heel goed werkt. Als voorbeeld noemt ze dat als iemand een beperking op het audiogebied heeft de trainsters dan met een microfoontje werken en bij visueel beperkten wordt gewerkt met felgekleurde hesjes.

GESCHIKTE VEILIGE PLEK De buitenvelden waren gevuld met onder andere G-Voetbal van VV Woudenberg en G-Honkbal van de Knickerbockers en Red Caps. Lieveke uit Hilversum zit, met haar danspakje van Special Kids Dance aan, glunderend op het paard van Pegatrust. Haar moeder geeft aan dat er in Hilversum niet veel te vinden was op het gebied van aangepast sporten. ,,Behalve de ritjes op het paard waar Lieveke van geniet, heeft ze ook de wekelijkse dansles bij Studio Pauline waar zij samen met 'gewone' meiden mag dansen. Het plezier dat Lieveke uitstraalt zijn de kilometers deze kant op zeker waard." Mik Borsten, bewegings- en fysiotherapeut gaat onder andere hardlopen en mountainbiken met bijzondere doelgroepen. ,,Het streven is om na een begeleidingsperiode zelfstandig verder te kunnen sporten. Dat lukt niet altijd en dan proberen we een geschikte veilige plek te vinden. Dat blijft altijd een uitdaging en ligt voor iedereen ook weer ergens anders."

TEKENEN CONVENANT Terwijl kinderen en volwassenen twee uur lang konden kennismaken met de sporten zaten in Fort33 buurtsportcoaches, beleidsmedewerkers en wethouders bij elkaar voor een symposium. Gastheer van het symposium was voormalig paralympiër en tegenwoordig NOS-verslaggever paralympische sporten Marc de Hond. Door het convenant te laten tekenen door de wethouders van de zes gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Leusden, Soest en Woudenberg werd bevestigd dat men wil samenwerken op dit gebied.

In mei 2018 is de website www.unieksporten.nl gelanceerd. Op deze website zijn alle mogelijkheden te vinden die er zijn op het gebied van aangepast sporten. Aan 'Grenzeloos Actief', het landelijk sport- en beweegbeleid, de taak om een landelijk dekkende structuur en passend sport- en beweegaanbod te creëren voor iedereen met een beperking. Wil je meer informatie over Grenzeloos Actief, de verhalen over regionale samenwerkingsverbanden en eventueel voor het aanvragen van stimuleringsbudget door sport- en beweegaanbieders kijk dan bij www.grenzeloos-actief.nl.