Kozakkenput MTB tocht

Mariska Stehouwer

LEUSDEN Zondag 4 oktober 2015 is de IJsbreker het vertrekpunt voor honderden mountainbikers. Trim- en Toerclub Leusden (TTL) organiseert voor de achttiende keer de Fietswereld Hans Greefhorst Kozakkenput MTB tocht. De naam komt voort uit het feit dat er in de eerste edities van de tocht langs de Kozakkenput, een oude waterput uit de tijd van Napoleon, in Zeist werd gefietst.

Deze tocht geldt in de regio als dé opening van het winterseizoen. Een groot deel van de route gaat door delen van landgoed Den Treek die uitsluitend gedurende de Kozakkenputtocht worden opengesteld. Veel Leusdenaren nemen deel aan deze tocht maar tot een omtrek van 80 kilometer rondom Leusden komen er ook nog eens honderden deelnemers naar de IJsbreker voor deze gevarieerde tocht door Leusdens natuurgebied, waardoor er meestal zevenhonderd tot duizend MTB'ers de tocht fietsen. Leeftijd maakt niet uit, dat variëert van achtjarigen meefietsend met één van de ouders tot 70-plussers.

Evert van Ginkel is één van de organisatoren van deze tocht. ,,Wij reden als club vaak toertochten elders en we wilden graag iets organiseren voor de fietsende medemens. We hebben hier een prachtig natuurgebied voorhanden en hebben er een sportieve happening van gemaakt." Naast deze tocht organiseert TTL in het voorjaar de Tenuta Grebbelinietocht en een deel van Omloop Midden-Nederland. Laatstgenoemde wordt samen met wielerverenigingen in Woerden en Huizen georganiseerd. Voor elke tocht ligt een draaiboek klaar.

,,Deze week fietsen we met vrijwilligers de gehele route en delen we de route in vijf delen. Drie vrijwilligers zijn dan verantwoordelijk voor dat deel van de route. Dat betekent dat zij de route uitzetten met linten en pijlen, kijken of het pad fietsbaar is en aan het einde van de dag halen zij de lintjes, pijlen en eventueel achtergebleven rommel weg."

TTL heeft tweehonderd leden waarvan een vijfde vrijwilliger is op deze dag. Bij het bepalen van de route houdt men rekening met drukke kruisingen. Men probeert zoveel mogelijk de ruiterpaden en vaste wandelroutes te vermijden. ,,We overleggen altijd vooraf met de beheerder van landgoed Den Treek of de route accoord is. We hebben ook rekening te houden met rustgebieden of plekken waar bijzondere vegetatie te vinden is. Die gebieden nemen we niet op in de route."

Onderweg komen de fietsers een verzorgingspost tegen met een hapje en drankje en is er de mogelijkheid om bij de materiaalpost van Fietswereld Hans Greefhorst de fiets te laten herstellen als dat nodig mocht zijn. Tussen 9.00 en 10.00 uur kunnen de MTB-ers vertrekken vanaf de IJsbreker. ,,Er is gekozen voor een vroeg tijdstip van vertrek zodat het grootste deel van de deelnemers weer terug is voordat het 'prime time' is wat betreft wandelaars in Den Treek."

Meer informatie is te vinden op www.toerfietsleusden.nl