• Arnoud J Spaaij

Koningsdag voor alle leeftijden in Achterveld

ACHTERVELD PR8veld heeft rondom Koningsdag voor alle leeftijden activiteiten in petto. De organisatie kiest deels voor de traditie maar heeft ook weer nieuwe programma-onderdelen. Terwijl de 4 en 5 mei-commissie weer heeft gekozen voor het bekende eerbetoon.

Arnoud J Spaaij

Het programma rond Koningsdag in Achterveld vind voornamelijk plaats in en rondom De Roskam. De Koningsnacht begint daar in de grote zaal om 18.30 uur met de (O)ranja Disco voor de allerkleinsten. Aansluitend verzorgt DJ JAroen de tienerdisco. Daarna wordt donderdagavond voor de gelegenheid Ons Gebouw omgedoopt tot Oranje Amstelhuis. Van 21.00 tot 01.30 uur speelt de cover band Prima Vista meezingers en hits. Entree 5 euro inclusief welkomstdrankje.

BURENDAG Op Koningsdag kunnen de Achtervelders uitslapen. Om 10.00 uur is er een rondgang van muziekvereniging DWS door het dorp. Aansluitend wordt er om 11.00 uur een serenade gehouden bij huize Sint Joseph. Speciaal voor ouderen is in het huis de Oranje burendag met een kop koffie en oranje tompouce. De feestvierders krijgen dit aangeboden door Spar Schouten en ook helemaal in stijl is er natuurlijk oranjebitter van de organisatie.

Op hetzelfde moment start om 11.00 uur de kleedjesmarkt. De kleedjes worden gespreid in d' Ouwe Peerdestal en het binnenterras van De Roskam. De hele dag zijn er voor de kinderen springkussens, schminken en andere leuke dingen.

BATTLES Om 12.00 uur start de Backfield Battles. Vriendengroepen gaan met elkaar vanaf 13.00 uur de sportieve strijd aan in allerlei actieve spellen. Hopelijk zijn de deelnemers rond 17.00 uur uitgestreden zodat de felbegeerde prijzen verdeeld kunnen worden. En daar is in de loop van de jaren de Bettle-wisselbokaal een belangrijk onderdeel van geworden.

Nieuw is om 17.00 uur de konings-BBQ. Gasten kunnen een smakelijk pakket kopen voor 7,50 euro. Met muziek van Alfons eindigt Koningsdag in Achterveld om 21.00.

DODENHERDENKING In de Sint Jozefkerk Achterveld en bij de monumenten in tuin. Om 19.15 uur begint de herdenking met een dienst in de kerk. Aansluitend begeleidt muziekvereniging DWS de dodenherdenking om 20.00 uur en de herdenking bij het beeld 'Bijna Vrij'. Kinderen van OBS 't Startblok en basisschool de Jozefschool, die de herdenkingsmonumenten geadopteerd hebben, lezen gedichten voor.

VRIJHEIDSVUUR Zaterdag 5 mei om 10.00 uur wordt in de tuin van de Jozefkerk het vrijheidsvuur ontstoken in bijzijn van burgemeester Bouwmeester. Jongeren uit Achterveld halen het vuur op in Wageningen en brengen het in estafette naar de toorts die bij het beeld 'Bijna Vrij' staat.

EXPOSITIE Aansluitend opent de burgemeester van Leusden de expositie 'Schoonheid in Glas en Steen' in de Jozefkerk. Een expositie over de kerk, de architectuur en het glas-in-lood. De expositie is geopend op 5 en 6 mei van 12.00 tot 17.00 uur.