• Voorzitster van de vereniging Evelien Kooloos kan de toespraak van Wies van den Wildenberg waarderen.

    Arnoud J Spaaij

Kleurige kunstwerken van 'Vrije Kwasten'

ACHTERVELD Met wederom een grote collectie schilderwerken van de leden van schildersvereniging 'De Vrije Kwasten', was er veel kleurrijk werk te bewonderen in cultureel centrum De Moespot. De tweedaagse expositie trok veel bezoekers in het weekend van 3 en 4 februari.

Arnoud J Spaaij

Zaterdagmiddag opende Wies van den Wildenberg de expositie die al in de ochtend was begonnen. Het is een traditie van de schilders om 's middags onder begeleiding van live muziek de jaarlijkse tentoonstelling officieel te openen nadat deze officieus al open is.

VERBINDING Van den Wildenberg heeft na het overlijden van haar man Antoine, aan wie de Vrije Kwasten veel te danken heeft, de schildersclub niet uit het oog verloren. Ze maakte in haar openingstoespraak een uitgebreide verbinding tussen de emotie die gestimuleerd wordt door schilderwerk en het maken van schilderijen.

KLEURRIJK Ruim vijftig schilderijen waren er te bekijken van verschillende schilders met onder andere landschappen en portretten. Er was opvallend veel kleurrijk werk. Soms abstract en divers van kleur en andere werken met één opvallende hoofdkleur. Het natuurgetrouwe werk kreeg minder aandacht in de expositie van dit jaar.

DIVERSITEIT De werken die het afgelopen jaar door de leden gemaakt zijn werden tentoongesteld tijdens deze jaarlijkse expositie. De vrije stijl van de Vrije Kwasten laat de leden van deze schildervereniging alle ruimte voor hun eigen stijl en vorm. Ze voelen zich vrij om een stijl te gebruiken die ze leuk vinden. Dat leidt tot een diversiteit aan kunstwerken. Van een kleurrijk abstract werk tot gedetailleerd stilleven.

REGIONAAL De Vrije Kwasten is een club met vrijetijdsschilders uit de regio. Leden uit Leusden, Achterveld, Barneveld en Amersfoort komen regelmatig bijeen om met elkaar te schilderen. De club bestaat uit zo'n dertig leden die twee keer per maand met elkaar hun kwasten op het linnen zetten.

Afhankelijk van het seizoen en de omstandigheden kiezen de schilders ook regelmatig een buitenlocatie om de ezels neer te zetten. Het zomerprogramma van de vereniging biedt ook ruimte aan niet-leden om deel te nemen aan schilderactiviteiten.