• Marjolein de Vries

'Klagen helpt niet; doe gewoon iets'

LEUSDEN Een maatschappelijke functie bekleden en de kinderen meer aan het sporten krijgen. Dat is de rol die Impala met het project Gym Xperience in Leusden wil vervullen. Het project is inmiddels van start gegaan.

Jeroen van der Veer

In een spiksplinternieuw sportcentrum moeten kinderen van basisscholen in aanraking komen met alle sporten, met als hoofdthema 'bewegen'. ,,Scholen doen nog te weinig om vakdocenten te krijgen en daardoor sporten de kinderen te weinig."

ENORME AMBITIE Het is duidelijke taal die Impala-voorzitter Daan van Westen uitspreekt. De sportliefhebber heeft enorme ambitie en dat schoof hij ruim twee jaar geleden niet onder stoelen of banken. Toen de inmiddels 68-jarige Leusdenaar werd gevraagd om in het bestuur te komen, had hij al enorme plannen. Hier plukken de vereniging, Leusden en diverse scholen de vruchten van. ,,Ik doe dit allemaal vrijwillig en krijg er niets voor. Dat hoeft ook niet. Het enige wat ik wil is dat de kinderen van de basisschool genoeg kunnen en mogen sporten."

SAMENWERKING Daarom ontwikkelde Van Westen samen met diverse partijen een programma, dat de naam Gym Xperience heeft gekregen. In samenwerking met Sportacademie Amersfoort en buurtsportcoaches verzorgt Impala gymlessen in Sportcentrum Buiningpark. ,,Je ziet dat veel scholen weinig tot geen ervaring hebben met het geven van sportlessen. Er worden te weinig gymdocenten ingezet en dat gaat ten koste van het kind. Daarom willen wij dat hier aanbieden."

SUBSIDIE Op een creatieve manier hoopt Van Westen een win-winsituatie te creëren voor alle partijen. Het klinkt allemaal vrij ingewikkeld, maar na een uitleg wordt alles overzichtelijk. De mensen achter Gym Xperience hebben van de gemeente Leusden subsidie ontvangen voor het inzetten van buurtsportcoaches en de pilot loopt sinds september. Zes stagiaires van Sportacademie Amersfoort geven de lessen en helpen mee om het plan te ontwikkelen, twee (deels) betaalde krachten begeleiden het gehele project en Van Westen zweeft er boven om een helikopterview te behouden.

PLEZIER Doordat de studenten lessen geven, heeft de docent van die klas haar/zijn handen vrij en krijgen de kinderen spellen en oefeningen aangereikt die anders niet mogelijk waren. ,,Deelnemers gaan onder leiding van een sportleraar deelnemen aan leuke en spannende activiteiten in onze turn- of sporthal. Hierbij staat plezier in bewegen centraal en worden de grondvormen van bewegen verwerkt in de lessen", aldus Van Westen. ,,Dan kan je denken aan apenkooien, freerunnen, bewegen op muziek en bijvoorbeeld voor de allerkleinsten het Nijntje beweegdiploma."

SAMEN BEWEGEN De lessen worden in een periode van zo'n zes weken aangeboden en richten zich voornamelijk op kennismaking met de diverse disciplines van de gymnastiek en in een latere fase wellicht ook andere (spel)sportvormen. ,,De kinderen kunnen op die manier hopelijk een geschikte sport voor zichzelf kiezen. Daar doen we het natuurlijk allemaal voor, om de kinderen te laten bewegen. Natuurlijk zien we dat graag gebeuren bij Impala, maar we zijn ook al hartstikke blij als dat elders gebeurt."

GESCHROKKEN Inmiddels heeft het (nieuwe) college in de gemeente Leusden haar sportbeleid voor de komende jaren aan de gemeenteraad voorgelegd en Van Westen is ervan geschrokken dat hier nauwelijks aandacht is voor bewegingsonderwijs. ,,Wat nog niet is, kan nog komen. Wij hopen met ons plan - wat al aanslaat, merken we tijdens de pilot - een bewijs te leveren dat je goed kunt samenwerken voor een beter bewegingsonderwijs. We kunnen wel klagen over een tekort, maar je moet het gewoon doen."

VOORZITTERSCHAP Dat is precies wat het bestuur voor ogen had, toen het drie jaar geleden doorkreeg dat Van Westen een duizendpoot is. ,,We hadden hem benaderd om mee te denken", legt Marjolein de Vries uit. ,,Wij wisten dat hij in sportbesturen had gezeten, actief was geweest bij een sportbedrijf en ook nog eens gymdocent was. Toen hij eenmaal had toegezegd, hebben wij hem ook benaderd voor het voorzitterschap. Als je hem toch binnen hebt, moet je 'm maar helemaal binnentrekken hè."

DOORPAKKEN Toch moet het tweetal bekennen dat de samenwerking in het begin zorgde voor spanning. Niet op een vervelende manier, lacht De Vries. ,,Hij zit vol met ideeën en is erg gedreven, wil doorpakken en neemt met 'nee' geen genoegen. Daar moesten we aan wennen, maar het heeft er voor gezorgd dat we bijvoorbeeld het Gym Xperience op poten hebben gezet." Van Westen: ,,Als ik iets doe, moet het goed. Gym Xperience is nu nog een pilot, maar we hopen het straks te kunnen aanbieden aan alle scholen."