• Schilderes Kitty Vermunt bij haar laatste creatie 'Tegenwind'.

    Mariska Stehouwer

Kitty Vermunt vanaf de start present bij Open Atelier Route

LEUSDEN Ruim zestig kunstenaars in Leusden en Woudenberg zetten in het weekend van 13 en 14 april de deuren van hun atelier open voor belangstellenden. Het de twintigste editie van de Open Atelier Route. De 79-jarige schilderes Kitty Vermunt doet al vanaf het begin mee en maakt nog steeds nieuwe kunstwerken in haar atelier aan de Princenhoflaan.

Mariska Stehouwer

Als zevenjarige greep Vermunt steeds haar potlood. ,,Alles tekende ik en op mijn zeventiende kocht ik mijn allereerste verfdoos. Mijn eerste werk was een portret van Brigitte Bardot. Ik heb haar nog steeds bewaard en hier op de plank staan." Ze werd lid van de Kunstkring De Hof in Amersfoort en kreeg les van Gerard Grassere en vervolgde haar ontwikkeling onder begeleiding van Heleen Vriesendorp en Frank de Mulder uit Antwerpen. ,,Vooral laatstgenoemde heeft mij op weg geholpen door meer water te gaan gebruiken en losser te gaan werken." Hierna ging ze zelf aan de slag als docent en heeft ze ongeveer twintig jaar lang les gegeven aan vele groepen.

VERRASSENDE EFFECTEN Bij het schilderen speelt toeval een grote rol zegt de enthousiaste schilderes. ,,Ik gebruik bij schilderen veel meer water dan gebruikelijk waardoor de verf zijn eigen loop neemt en dat levert verrassende effecten op. En altijd eerst een onderlaag met gesso waardoor er al reliëf in het werk komt. Het blijft gewoon leuk om de verf zijn werk te laten doen." Haar inspiratiebronnen zijn divers; van natuur tot stadsgezichten. ,,Op zondagmorgen ga ik nog weleens naar Amsterdam om te schetsen en foto's te maken die ik dan later in mijn atelier uitwerk. Of ik zie een mooi krantenplaatje die weer als inspiratie dient voor een schilderij." Nog steeds krijgt zij een foto van een geliefd huisdier om te vereeuwigen of wordt ze gevraagd om portretten te schilderen. Tijdens de winterperiode komt er eens in de twee weken een modeltekenclub bij elkaar in De Moespot in Achterveld waar men naaktmodellen met potlood of in aquarel of acrylverf vastlegt.

AQUAREL Vermunt schildert graag in haar kleurrijke en volle atelier op het Zuiden. ,,Om meer ruimte te creëren in het atelier heb ik bedacht dat de eerste en elke tiende bezoeker tijdens de Open Atelier Route mag kiezen uit een aantal aquarellen en ik zal veel schilderijen voor de helft van de prijs van de hand doen." Kopers mogen het schilderij altijd een week op proef hebben, want het moet wel passen in het geheel, aldus de schilderes.

De centrale overzichtsexpositie is gelokaliseerd bij het gemeentehuis Leusden aan 't Erf en tevens het startpunt van de route. Hier is het routeboekje te verkrijgen van de 36 ateliers met 62 deelnemende kunstenaars. Met dit routeboekje kan men zelf een eigen route bepalen door Leusden, Woudenberg en het buitengebied. Alle ateliers zijn gratis toegankelijk en te bezoeken op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Een volledig overzicht van de deelnemende kunstenaars is te vinden op atelierrouteleusdenwoudenberg.nl.