• Arnoud J Spaaij

Kerstverhaal in Dickenssfeer in Achterveld

ACHTERVELD Ebenezer Scrooge is de hoofdpersoon van Charles Dickens' novel 'A Christmas Carol' uit 1843. Verschillende verenigingen in Achterveld brengen het wereldberoemde verhaal als kerstconcert.

Arnoud J Spaaij

Het jaarlijkse kerstconcert in Achterveld wordt de laatste jaren steeds vernieuwender aangepakt door de organiserende commissie. Dit jaar speelt toneelvereniging Culdoto het kerstverhaal en wordt het muzikale deel uitgevoerd door muziekvereniging Door Wilskracht Sterk, de koren Vivente en Sint Caecilia-De Rietzangers. ,,En alles in de sfeer van Dickens", zo kondigt Gerrit Kroeze, lid van de commissie, aan als hij een opsomming geeft van alle onderdelen van het concert op 16 december.

,,Ja we proberen elk jaar opnieuw wat leuke dingen toe te voegen. Iedereen is dit keer dan ook gekleed in Dickens-kleding", zegt Kroeze. Enkele jaren geleden introduceerde de commissie de midwinterhoornblazers. ,,Die zijn ook weer vooraf van de partij", zegt Kroeze "maar ook is er dit keer de medewerking van drie accordeonisten."

BEROEMD VERHAAL Voor het concert van dit jaar is er gekozen voor het verhaal van Dickens dat op vele manieren wereldwijd werd naverteld, verfilmd en als musical werd uitgevoerd. In 2015 bracht de Jozefschool uit Achterveld het stuk naar de Sint Jozefkerk voor de kerstviering die de basisschool daar jaarlijks houdt. Groep 7 speelde het toen als musical in een jeugduitvoering. Nu dus staat het stuk opnieuw met kerst centraal in Achterveld maar natuurlijk wel in een heel andere uitvoering.

De verhaallijn over een oude verbitterde en schatrijke vrek, Ebenezer Scrooge, bevat veel elementen over de tegenstellingen van arm en rijk, sociaal onrecht en armoede. Door de confrontatie die Scrooge heeft met een geest verandert hij zijn leven. Dickens schreef het verhaal in een tijd dat tradities rondom de kerst in zijn land, het Verenigd Koninkrijk, onder druk stonden. Hij bracht oude en nieuwe ideeën samen in een kerstverhaal en heeft de Christelijke waarden er naadloos in weten te verweven. Zijn oorspronkelijke boek was direct een bestseller.

SAMENWERKING Inmiddels zijn de verschillende deelnemende verenigingen in Achterveld volop bezig met de repetities. Het verhaal is ingestudeerd door leden van Culdoto en de commissie heeft weer veel voorbereidend werk gedaan. Ook in de organisatie is het concert een soort kerstverhaal. Zo werkt de commissie onder andere samen met de organisatie van de kerstmarkt die de volgende dag in en om de kerk wordt gehouden.

Het kerstconcert in Achterveld krijgt niet alleen door de tradities in Achterveld maar zeker ook door het gekozen verhaal een echte kerstsfeer. Als vanouds is er vooraf aan het concert de oproep van de midwinterhoornblazers in de tuin van de Jozefkerk. ,,Maar ook na afloop is er weer warme chocolademelk of een glas warme glühwein", prijst Kroeze de avond aan.

Zaterdag 16 december 2017. Voorprogramma vanaf 19.00 uur. Aanvang concert en kerstverhaal: 19.30 uur. Sint Jozefkerk, Hessenweg 325, 3791PJ Achterveld. Toegang gratis.