Kerstmarkt Walo betrekt jongeren

'Moeilijke beslissing maar het was niet veilig genoeg'

Arnoud J Spaaij

ACHTERVELD/LEUSDEN Al 15 jaar zet Stichting Wisselwerking Achterveld Leusden Oekraïne (Walo) zich in voor kinderen in het voormalige Sovjetland. De omstandigheden worden complexer, maar het werk van de stichting ook steeds succesvoller.

Aankomend weekeinde houdt Walo weer haar kerstmarkt in en rondom de Sint Jozefkerk in Achterveld. Daar worden allerlei producten verkocht en activiteiten gehouden om met de opbrengst projecten te ondersteunen in Oekraïne.

ZOMERKAMPEN Walo richt zich vooral op de realisatie van zomerkampen voor weeskinderen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de Oekraïense stichting Orphans Future. Achtervelder Gerard van Dijk is al betrokken bij alle activiteiten van Walo sinds de eerste projecten gesteund werden. Van Dijk is dan ook goed op de hoogte, ook van wat er in Oekraïne gebeurt. Om de zomerkampen een fijne ervaring te laten worden, gaat ieder jaar een groepje jongeren uit Achterveld en Leusden met begeleiders naar Oekraïne. Daar wordt, in en om Ternopil, een zomerkamp gehouden met relatief eenvoudige middelen maar met groot succes en veel waardering van de Oekraïense kinderen.

Van Dijk: ,,Een activiteit als buikglijden is eenvoudig maar o zo succesvol." Vorig jaar werd de reis naar Oekraïne afgelast. De politieke omstandigheden waren te ingewikkeld waardoor een veilige reis niet kon worden gegarandeerd aan de jongeren uit Leusden en Achterveld. ,,Dat was een complexe beslissing hoe we daar mee om moesten gaan maar het leek ons niet veilig genoeg." Een teleurstelling omdat Walo juist succesvol is met de jongeren die de kinderen in Oekraïne begeleiden.

JOZEFSCHOOL De afgelopen jaren werd vooral geprobeerd met de jongeren in contact te komen via de kerken in Leusden en Achterveld. Dit jaar wordt voor het eerst ook de Sint Jozefschool betrokken. Myriam Voorburg, docent op de Jozefschool en vrijwilligster op de kerstmarkt initieerde een project voor de groepen 6, 7 en 8. ,,We hebben de kinderen van deze groep meer uitleg gegeven. Walo zamelt geld in voor kinderen die niet op vakantie kunnen en we willen onze kinderen graag bewust maken van de projecten die deze kans wel geven aan de wezen in Oekraïne. Onze kinderen maken daarvoor zelf kerstartikelen die worden verkocht op de kerstmarkt. Maar ook willen we proberen de jeugd betrokken te houden bij Walo." Hoewel de jongeren die naar Oekraïne gaan minstens 18 jaar moeten zijn, wordt op deze manier geprobeerd een grotere betrokkenheid te creëren.

Een markt met Glühwein, kerststukjes en kerstversiering, begeleid met live muziek, knutselen voor de kleintjes en tal van andere activiteiten. Het is zondag weer te beleven van 10.30 tot 15.00 uur in en rondom de Jozefkerk, aan de Hessenweg 325 in Achterveld.

De jongeren die dit jaar het zomerkamp in Ternopil begeleidden zijn ook aanwezig. Ze vertellen over Walo, over hun reis en over de weeskinderen in de Oekraïne. Volgende week in de Leusder Krant een interview met Andriy Nazarenko, de Oekraïense directeur van Orphans Future.

(Onderschrift foto: Kinderen van de Sint Jozefschool aan de slag voor de kerstmarkt.)