Kerstconcert met verhalen

ACHTERVELD Ieder jaar bedenkt de creatieve commissie van het kerstconcert in Achterveld wat nieuws voor het kerstconcert, op zaterdag 12 december om 19.30 uur in de Sint Jozefkerk. Gerrit Kroeze begint met een opsomming als hij het programma uitlegt. ,,Het wordt weer heel gezellig en er zijn ook aardige nieuwe onderdelen in het programma."

Twee Achterveldse koren en het orkest van muziekvereniging Door Wilskracht Sterk (DWS) zorgen traditiegetrouw voor de muzikale invullingen van de Jozefkerk in Achterveld. Daar is de laatste jaren een balans in gevonden; iedere afdeling heeft hier haar eigen inbreng.

IEDER EIGEN STIJL Zo is er voor elk wat wils want de drie verschillende clubs hebben zo ieder hun stijl. Het koor Vivente brengt doorgaans lichte muziek terwijl Sint Caecilia en De Rietzangers zich richten op klassieker werk. Het fanfare-orkest van DWS zorgt, met blaasinstrumenten en slagwerkers, vanzelfsprekend voor een heel andere klank in de kerk. De orkestleden nemen ook kerstbellen mee.

Een kerstverhaal kende het concert in Achterveld ook wel. Kroeze: ,,Twee professionele verhalenvertellers brengen dit keer drie verschillende kerstthema's." Het ontstaan van de kerstster, het verhaal van de koning en de kluizenaar en een geschiedenis over stille nacht, worden door de vertellers Edgar Nollen en Jan Tijssen op originele wijze gebracht. ,,En daar mag iedere toehoorder zijn of haar eigen gedachte en uitleg bij hebben", voegt Kroeze nog toe. "Vivente, Sint Caecilia-De Rietzangers en het fanfare-orkest voegen bij ieder verhaal een muzikale interpretatie toe." Zo worden de verhalen een echte kerstgedachte, hoopt Kroeze.

WENSBOOM In de kerk komt al voor het concert een wensboom te staan. Letterlijk een wensboom, want bij binnenkomst mogen concertbezoekers een wens op een kaartje schrijven en in de boom hangen. ,,Anoniem natuurlijk. En een predikant gaat proberen met alle wensen een invullingen te geven aan een preek." Dat moet zich echter later ontwikkelen. De preek waarin de wensen van de bezoekers van het concert worden uitgediept, is in een van de kerkdiensten in december. ,,Dat proberen we wel maar de predikant kan daar natuurlijk pas achteraf wat mee doen", benadrukt Gerrit Kroeze extra.

Het programma van het concert lijkt mooi te zijn ingevuld. Met achteraf gelegenheid voor een kop chocola of Glühwein, kan er nog worden nagepraat in de tent buiten de kerk. De commissie heeft veel werk verricht om bezoekers vooral ook voorafgaand aan het concert in kerstsfeer te verwelkomen. Sinds een paar jaar is de midwinterhoorn niet meer weg te denken. Gerrit Kroeze haalde ze vanuit zijn geboortestreek naar Achterveld. Zelf blaast hij dan ook mee. Al vanaf 18.45 uur klinken de diepe klanken door het dorp en ver daarbuiten. Om 19.00 uur is er voorafgaand aan het concert een samenzang onder begeleiding van een organist en voorzangers.

Entree gratis, maar een bijdrage is welkom.

'Het moet weer heel gezellig worden'

Arnoud J Spaaij

(Onderschrift foto: De kans op een sneeuwdek is klein maar een gezellige kerstsfeer wordt wel verwacht.)