• De kleding van de muzikanten en koren is weer in passende stijl.

    Arnoud J Spaaij

Kerstconcert met Papa Panov

ACHTERVELD Voor het kerstconcert in de Sint Jozefkerk op 15 december om 19.00 uur werken maar liefst vier muziekgezelschappen, een solist en toneelvereniging Culdoto samen. Ze brengen het wereldberoemde verhaal van Papa Panov.

Arnoud J Spaaij

De kerk in Achterveld is jaarlijks de prachtige locatie voor een sfeervol kerstconcert. Gerrit Kroeze, voorzitter van het gemengde koor, vertelt graag over wat er allemaal te gebeuren staat. Enkele dingen rondom het concert geven het zo'n goede sfeer dat ze inmiddels jaarlijks terugkeren. ,,Dat klopt," beaamt Kroeze, ,,de midwinterhoorns blazen weer mee. Vooraf natuurlijk. Als de mensen naar de kerk komen kunnen ze de hoorns al horen." De gewoonte is overgewaaid uit het oosten van het land. En in december zijn de blazers ook regelmatig op andere momenten te horen in het dorp.

PANOV Dit jaar is voor het concert gekozen voor het verhaal van vadertje Panov. Het originele verhaal van de Franse schrijver Ruben Saillens werd vertaald door Leo Tolstoy en kreeg in diverse variaties wereldwijde bekendheid. Vooral als musical voor basisscholen kwam het in Nederland enorm onder de aandacht.

MUZIEKGEZELSCHAPPEN Voor het concert in Achterveld wordt het verhaal telkens ondersteund door een van de muziekgezelschappen. Muziekvereniging Door Wilskracht Sterk, de koren Vivente en Sint Caecilia-De Rietzangers hebben ieder een keuze gemaakt uit hun repertoire om het verhaal zo mooi mogelijk te brengen. Arthur Bouwma is solist op de celesta. Een celesta oogt in de verte als een piano, maar is een instrument dat meer lijkt op een harmonium. Het brengt een klank voort die op een klokkenspel lijkt. Solist Arthur Bouma is in Achterveld geen onbekende. De pianist van Vivente werd geboren in Amsterdam en kreeg op zevenjarige leeftijd zijn eerste pianolessen. In 1981 ging hij naar het Utrechts Conservatorium en in 1988 voltooide hij de opleiding piano en werd daarmee Uitvoerend Musicus. Arthur treedt regelmatig op als solist. Daarnaast legt hij zich toe op arrangeren en componeren van muziek.

KERSTAVOND Het verhaal van schoenmaker Panov speelt zich af op kerstavond. Hij voelt zich eenzaam. De oude ambachtsman vraagt zich af hoe zijn kerst zal zijn dit jaar. Dat blijkt heel onverwacht anders te zijn dan hij zich voorstelt. Een kerstnacht vol met bezoekers met elk een eigen boodschap zorgt voor een wonderlijk verhaal.

KERSTGEVOEL Kroeze kijkt al uit naar het kerstconcert: ,,Ik denk dat we met het op het verhaal aangepaste repertoire heel leuke muziek brengen. Ik hoop dat de mensen met een echt kerstgevoel na afloop kunnen genieten van de Glühwein en chocolademelk." Er is dus ook weer voor de bezoekers na afloop de gelegenheid om nog met elkaar even na te genieten? ,,Zeker," zegt Kroeze, "er zijn tenten waar het na afloop goed vertoeven is. Overigens net als bij aanvang. Dan ontvangen we de concertbezoekers niet alleen buiten met hoornklanken maar ook binnen in de kerk met gezellige accordeonmuziek."

De toegang is gratis, maar een bijdrage wordt gewaardeerd.