• Pgl

Kerkdiensten voor de allerkleinsten

LEUSDEN Met een baby of peuter naar de kerk. Dat is de opzet van de Kerk op Schoot vieringen die sinds mei dit jaar in de Protestantse gemeente Leusden worden gehouden. Vieringen waarin juist de allerkleinsten mee kunnen doen.

 

Titia Doorn is één van de initiatiefnemers. ,,De kleinste kinderen van 0-4 jaar zijn er in de gewone kerkdiensten niet bij. Er is dan oppas in een andere ruimte, waar ze kunnen spelen. We zochten naar een manier om hen toch te laten wennen aan de kerk."

In het voorjaar werd een kleine werkgroep gestart, van dominee Maria, Titia Doorn, Nelly van Uden en Andrea van Maanen. Al snel werd besloten gebruik te maken van het materiaal van Kerk op Schoot, een landelijk project van de PKN. Het gaat om korte vieringen in een ongedwongen sfeer. Doorn: ,,We zitten echt in de kerk, maar met kussens op de grond of op de stoelen eromheen. De kleintjes bij papa, mama, opa of oma op schoot. De muzikanten zitten dichtbij en spelen op gitaar en fluit. Voor we beginnen kruipen of rennen de kinderen nog wat rond, terwijl de ouders elkaar gedag zeggen. Zo raken ze vertrouwd met het gebouw."

 

ZINTUIGEN Elke viering draait om een Bijbelverhaal en is er op gericht om de kinderen het verhaal te laten beleven. Daarvoor worden zoveel mogelijk zintuigen geprikkeld, door het verhaal te laten horen, zien, voelen en proeven. Doorn: ,,Kleine kinderen hebben nog niet zo veel taal, ze ontdekken de wereld door hun zintuigen. Ze willen dingen aanraken, vastpakken, in hun mond stoppen. Bij Kerk op Schoot kan dat allemaal. We nemen van alles mee om bij het verhaal te gebruiken en de kinderen mogen steeds actief meedoen. Bij het verhaal van Noach doen zij de dieren in de ark en spetteren met water, ze voelen de wind en gaan mee op zoek naar het verloren schaap. In mei hadden we onze eerste viering over Jona. Toen gebruikten we ook echt water en een opblaasboot om de zee na te bootsen, een playmobil poppetje dat echt onderging en een grote vis."

 

RITUELEN De vieringen hebben eigenlijk drie doelen. Het beleven van Bijbelverhalen, maar ook het vertrouwd raken met het gebouw en kennis maken met de dominee en kerkelijke rituelen. Met oog op dat laatste worden elementen opgenomen van de "gewone" dienst: de paaskaars wordt aangestoken, er wordt samen gebeden en er is veel ruimte om te zingen. Daarvoor worden passende teksten op bekende kinderliedjes geschreven, die vaak nog lang in het hoofd blijven hangen. In een aantal diensten speelt de dominee een belangrijke rol. Door op de grond tussen de kinderen te zitten en samen met hen de verhalen te beleven leren de kinderen de dominee op een ongedwongen manier kennen.

 

KERST OP SCHOOT Dit jaar is ook de traditionele peuter-kleuterviering een Kerk op Schoot viering geworden. Doorn: ,,De mensen die de peuterkleuterviering altijd organiseerden wilden het stokje graag overdragen en wij wilden graag een kerstviering doen. De Kerst op Schoot viering wordt iets uitgebreider dan de gewone Kerk op Schoot vieringen, maar het idee is hetzelfde. We gaan het kerstverhaal beluisteren, zingen, zien en voelen. Aansluitend is er chocolademelk en iets lekkers. We hebben er veel zin in."

 

Kerst op Schoot is op zaterdag 23 december om 15.30 uur in de Dorpskerk. Aansluitend is er chocolademelk en iets lekkers. In de eerste helft van 2018 zijn er weer reguliere Kerk op Schoot vieringen op zondag 11 februari, 15 april en 3 juni van 9.15 uur tot 9.45 uur in de Dorpskerk.