• Mariska Stehouwer

Juf Margreet neemt afscheid van 't Startblok

Mariska Stehouwer

ACHTERVELD In 1971 wilde een aantal bewoners van Achterveld naast een Protestants Christelijke en Katholieke school graag een openbare school in het dorp. Na genoeg aanmeldingen werd in 1972 't Startblok gestart met 28 kinderen in twee noodlokalen op de Kerkdijk. Margreet ter Horst, leerkracht van het eerste uur, neemt nu afscheid na 43 jaar onderwijs.

Ter Horst en Fred Hulshof, eerste directeur van 't Startblok hebben samen de school vorm gegeven en uit alle methodes het beste gehaald voor hun visie op het onderwijs. Door samen te leren wordt geleerd samen te leven. Openheid, respect en samen zijn sleutelwoorden die het onderwijs van 't Startblok onderstrepen.

Lori Murphy, huidige directeur van 't Startblok, geeft aan dat ter Horst zeer veel voor het onderwijs heeft betekend. ,,Margreet heeft zoveel passie en energie voor het onderwijs. Op dit moment heeft ze zelfs kinderen in de klas waarvan de ouders ook bij Margreet in de klas hebben gezeten, hoe bijzonder is dat?"

Ter Horst was heel duidelijk toen haar afscheid besproken werd. Er wordt geen receptie georganiseerd maar een thema-week voor de kinderen met als afsluiting een tentoonstelling voor ouders, gemaakt door de kinderen. Een ieder die ter Horst kent weet dan dat het een natuurweek gaat worden want dat is 'haar ding'. Vol trots laat Murphy de door ter Horst ontworpen vlindertuin zien. ,,Het voorplein moest opnieuw worden ingericht toen de ruimte van de Regenboog erbij kwam. Margreet heeft het tuinontwerp in de vorm van een vlinder ontworpen met behulp van een tekenaar en hovenier. Deze tuin biedt nu ruimte aan alle leerlingen om bijvoorbeeld onderzoekjes te doen en samen te werken."

Op de vraag waarom ter Horst 43 jaar lang op dezelfde school is gebleven is haar antwoord kort en duidelijk; ,, Het is zo'n leuke school dus waarom zou ik weggaan? Elk jaar zijn er zoveel nieuwe dingen dat er geen tijd voor verveling is. We zijn een open team, met elkaar creëer je een mooie sfeer en balans en dat draag je ook uit naar elkaar maar ook naar de kinderen op school. Niets is mooier dan wanneer een kind van een andere school 'verkreukeld' binnenkomt en bij ons opbloeit. Dat is het grootste compliment dat je kunt krijgen."

De kinderen zullen centraal staan in de afscheidsweek van ter Horst. ,,Je maakt mij blij met een picknick buiten met alle kinderen van de diverse groepen door elkaar. Dat een kleuter een groter kind vertrouwt, dan leg je al lijnen naar de toekomst."

Murphy, ooit begonnen als stagiaire op het Startblok onder de hoede van ter Horst, ziet ter Horst als een wijze uil: ,,Ze is heel alert, kan goed luisteren en fungeert heel prettig als sparringpartner. Dat, naast haar passie voor natuurprojecten, zijn allemaal kwaliteiten die we gaan missen. Ik hoop dat ik genoeg heb opgepikt van Margreet om dat verder uit te dragen."