• Foto Rinus van Denderen

'Joop de Sloper' breekt gemeentehuis af

LEUSDEN Donderdagavond is op ludieke wijze, aan het eind van de raadsvergadering, gestart met de sloop van het gemeentehuis. De grote verrassing kwam na het laatste agendapunt toen met veel kabaal cabaretier Arie Vuyk de raadzaal betrad. In de rol van Joop de Sloper begon hij met het verwijderen van plafonddelen.

Frits van Breda

De laatste raadsvergadering in het huidige gemeentehuis werd bijgewoond door een aantal ex-wethouders die waren uitgenodigd om afscheid te nemen van hun oude werkplek. Ook voor Kees Jan de Vet, Leusdens burgemeester in de periode 1997 tot 2008, was het een leuk weerzien van oude bekenden.

SPITSVONDIG Joop de Sloper hield zich niet alleen bezig met het verwijderen van het plafond. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om wat opmerkingen te maken Leusdense kwesties. ,,Het straatbeeld in het dorp gaat naar de klote", liet hij in niet mis te verstane bewoordingen weten. Hij doelde hierbij op het groenonderhoud en schoonhouden van Leusden, een veelbesproken onderwerp. Met het slopen van de 'atoomschuilkelder' waarin in het verleden vrouwen vergaderden gaat hij morgen beginnen. Dat hij de klus had gekregen was 'omdat ik de enige ben die het zwart wilde doen.' ",,Als jullie een stel hangjongeren hadden ingeschakeld, zou de klus sneller geklaard zijn", aldus de spitsvondige cabaretier. Aan het eind van zijn betoog vroeg hij burgemeester Annemieke Vermeulen officieel het startsein te geven voor de sloop van het gemeentehuis. Zij deed dat door samen met Joop de Sloper een uit het plafond hangende plant door te knippen.

GRAAFWERK Aanwezige gasten bleven nog geruime tijd onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar herinneringen ophalen. Voormalig VVD wethouder Joost de Jongh was de enige die luid en duidelijk zijn mening liet horen over het besluit om het gemeentehuis af te breken. ,,Als ik nog in het college had gezeten zou deze beslissing nooit genomen zijn. Ik vind het een mooi gebouw." Bezoekers en voorbijgangers kunnen al merken dat er al begonnen is met de voorbereidingen om het gebouw te slopen. Elektriciteitsleidingen worden al aangepast met het nodige bijbehorende graafwerk. Vanaf maandag 17 oktober zullen Leusdenaren voor gemeentezaken naar het adres Fokkerstraat 16 moeten. De eerste raadsvergadering op het nieuwe adres is gepland voor donderdag 27 oktober.