• Jeugdgemeenteraad

    Foto Van Denderen

Jeugdgemeenteraad komt met adviezen

LEUSDEN Maandagavond kwamen vertegenwoordigers van elf scholen uit Leusden en Achterveld bij elkaar op het gemeentehuis. Elke school heeft twee leerlingen gekozen die deel uitmaken van de Leusdense jeugdgemeenteraad. Op de agenda staan onderwerpen die zijn vastgesteld door een werkgroep bestaande uit echte raadsleden. Net als in de echte gemeenteraadsvergadering mag iedereen met voorstellen komen. Na de presentatie van een voorstel mogen vragen gesteld worden als iets niet helemaal duidelijk is. De onderwerpen werden soms op verrassende wijze naar voren gebracht door de jeugdige 'raadsleden'. Twee leerlingen van de Bongerd hadden zelfs samen een film gemaakt om duidelijk te maken wat goed en fout is bij het scheiden van afval. Het pleidooi van leerlingen van de Brink om de uitstoot van CO2 te verminderen werd ondersteund door het zingen van een passend lied vanaf de eerste verdieping boven de raadszaal.

Frits van Breda

Net zoals in een echte raadsvergadering wel gebeurt schorste burgemeester Annemieke Vermeulen de bijeenkomst om de deelnemers gelegenheid te geven met elkaar te praten over de tweede ronde van de vergadering. In deze tweede helft van de bijeenkomst kan met elkaar gedebatteerd worden over de voorstellen die naar voren zijn gebracht.

,,Punten verdienen met afval in de juiste bak gooien", had 't Startblok bedacht. Over de uitwerking van het idee werden veel vragen gesteld. De indieners van het voorstel gaan nog nadenken over een aantal antwoorden. Voor het naast een bak gooien was de oplossing wel bedacht. Gewoon een groot net er onder plaatsen. De Kleine Beer had hun eigen oplossing meegenomen, gewoon vier kleurige bakken voor de diverse soorten afval.

Op enkele scholen bleek uitgebreid gesproken te zijn over het omgaan met voedsel. ,,Hou rekening met de seizoenen en koop groente en fruit die dan geoogst wordt", aldus de woordvoerders van 't Kompas. In ieder geval betekent het minder vervoer en dus minder CO2. Zelf dachten de sprekers dat het beter voor het milieu zou zijn als men niet zelf sinaasappels perst maar kant en klaar in een verpakking koopt. Minder volume en dus minder transport, aldus de schoolvertegenwoordigers. Een groot aantal jeugdraadsleden bleken het hier niet mee eens te zijn, zo werd al snel duidelijk.

Vertegenwoordigers van 't Ronde hadden op hun eigen school goed rondgekeken hoe er beter omgegaan zou kunnen worden met het milieu. Er is winst te halen uit de schoolartikelen die worden gebruikt. Er bestaan ecologische pennen van biologisch afbreekbaar mais en karton, papier met FSC keurmerk en potloden, gemaakt met 50 procent gerecycled materiaal. Het voorstel van de woordvoerder van Klimrakker om niet 'elk plasje op de WC door te spoelen' om op die manier het gebruik van water te verminderen, leidde tot veel gegrinnik en discussie. Wethouder Erik van Beurden heeft goed naar alle suggesties geluisterd. In ieder geval komt het onderwerp 'afval' op de agenda van de gemeenteraad, beloofde hij.